Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2010

ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ 257 ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2005, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Το Ιράκ έχει εκτελέσει 257 θανατοποινίτες εκ των οποίων έξι γυναίκες από το 2005, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Μπούσου Ιμπραχίμ, την ώρα που ο ΟΗΕ ασκεί πιέσεις στη Βαγδάτη να καταργήσει τη θανατική ποινή.
"Οι εκτελέσεις άρχισαν τον Αύγουστο του 2005 και σήμερα υπάρχουν 37 κατάδικοι που αναμένεται να εκτελεστούν καθώς η ποινή τους εγκρίθηκε από το προεδρικό συμβούλιο", διευκρίνισε.
Σύμφωνα με την ποινική διαδικασία, ένας κατηγορούμενος που καταδικάζεται σε θάνατο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μπορεί να ασκήσει έφεση και η δικαστική απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από την ιρακινή προεδρία πριν εκτελεστεί.


Ο Ιμπραχίμ είπε ότι 251 άνδρες και έξι γυναίκες εκτελέστηκαν από τότε που τερματίστηκε το μορατόριουμ στη θανατική ποινή, το οποίο επέβαλαν οι Αμερικανοί μετά την εισβολή στη χώρα αυτή το 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.
Σύμφωνα με τον ιρακινό αξιωματούχο, 17 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2010 έναντι 124 --μεταξύ τους τέσσερις γυναίκες-- το 2009.
Οι θανατοποινίτες εκτελούνται συνήθως δι απαγχονισμού.
Η εσχάτη των ποινών εφαρμόζεται σε πέντε περιπτώσεις: την ανθρωποκτονία, την τρομοκρατία, τις απαγωγές, την διακίνηση ναρκωτικών και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράκ Τζαουάντ αλ Μπολάνι, οι ιρακινές φυλακές έχουν 835 καταδικασμένους σε θάνατο που περιμένουν την εκτέλεση της ποινής τους.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ Αντ Μέλκερτ κάλεσε την περασμένη Παρασκευή τη Βαγδάτη να καταργήσει τη θανατική ποινή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι είναι ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζαλάλ Ταλαμπανί που είναι αντίθετος σε αυτήν.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η χώρα του άρχισε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σωφρονιστηρίων το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2015.
"Θα κατασκευαστούν νέες φυλακές, καθώς οι περισσότερες από αυτές που έχουμε είναι παλιές.
Μόνο αυτές που κατασκευάστηκαν από τους Αμερικανούς είναι σε καλή κατάσταση.
Οι άλλες, της εποχής του Σαντάμ Χουσέιν, εκτός της φυλακής Μπαντούς (βόρειο Ιράκ) θα ανακαινιστούν".
"Το 2014 και το 2015 όλες οι φυλακές στο Ιράκ θα έχουν πλήρως εκσυγχρονιστεί", είπε διευκρινίζοντας ότι η φυλακή του Αμπού Γράιμπ, χωρητικότητας 28.530 θέσεων, δεν λειτουργεί αυτή την περίοδο λόγω εργασιών ανακαίνισης.
Σύμφωνα με το ιρακινό ποινικό σύστημα, όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να βρίσκονται σε κέντρα που υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στην πραγματικότητα, τα υπουργεία Εσωτερικών και 'Αμυνας έχουν δικές τους φυλακές.
Ο Ιμπραχίμ είπε ότι στις 9 Δεκεμβρίου, 24.783 κρατούμενοι περίμεναν τη δίκη τους ή εξέτιαν ήδη την ποινή τους σε φυλακές του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μεταξύ αυτών 130 ανήλικοι που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις και 45 που αναμένουν τη δίκη τους.
Επίσης 341 γυναίκες είναι στη φυλακή μετά την καταδίκη τους και 241 αναμένουν τη δίκη τους.
Ο αξιωματούχος είπε ότι στις ιρακινές φυλακές κρατούνται και ξένοι, κυρίως αραβικής καταγωγής.
Κάθε φυλακισμένος στοιχίζει στο κράτος 180 με 190 δολάρια το μήνα: 150 δολάρια για τη διατροφή του και το υπόλοιπο για την ένδυση, την ατομική υγιεινή και την παροχή άλλων υπηρεσιών, πρόσθεσε.
Α.Γ.

ΠΡΕΖΑ TV
16-12-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην δημοκρατικη Αμερικη του ΟΗΕ εχουμε 289 θανατους :
http://www.deathpenaltyinfo.org/documents/FactSheet.pdf

Ουτε διαγωνισμο με τον Αχμαντινετζαντ να εκαναν !

http://xazoulhs.wordpress.com/

Ανώνυμος είπε...

Ε, τους Αμερικάνους δε μπορούμε να τους πειράξουμε γιατί ζουν στο "λάντ οφ δε φρί" και έχουν το απόλυτα δημοκρατικό δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν..