Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

ΣΤΟΝ... ΑΕΡΑ 27.000 ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν από 2 Ιανουαρίου 27.000 πολίτες, δικαιούχοι βιβλιαρίων της Πρόνοιας, που καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης. Πρόκειται για ανθρώπους με πολλαπλές αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις (καρδιακοί, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ασθενείς με AIDS, κωφοί, τυφλοί και παραπληγικοί) που ζουν από το επίδομα που τους χορηγεί η Πρόνοια.
Λόγω του “Καλλικράτη” όμως η αρμοδιότητα των δύο αυτών κατηγοριών -χορήγηση επιδομάτων και έκδοση βιβλιάρίων- μεταβιβάζεται πλέον στον δήμο Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δύο χρόνια. Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως εξήγησε η αντινομάρχης κ. Βασιλειάδου, οι υπηρεσίες ετοιμάζονται να παραδώσουν μέχρι και τις 31-12-2010, αλλά κανένας δεν ξέρει σε ποιον. Προς το παρόν η νέα διοίκηση που θα αναλάβει τον δήμο Θεσσαλονίκης δεν έχει μεριμνήσει για την τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου στην Πρόνοια, εκκρεμότητα που θα έχει αντίκτυπο σε χιλιάδες επιδοματούχους με προβλήματα αναπηρίας. Διότι η όποια καθυστέρηση σημαίνει καθυστέρηση στη χορήγηση των επιδομάτων όλων αυτών των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και στην αναθεώρηση των βιβλιαρίων της Πρόνοιας με τα οποία μπορούν να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Δεν θα έχουν τα φάρμακά τους
Ιθύνοντες και υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης Πρόνοιας εξηγούν ότι αν δεν τοποθετηθεί σύντομα νέα διοίκηση στην υπηρεσία που θα αναλάβει τον γραφειοκρατικό δαίδαλο που απαιτείται, οι 27.000 ευπαθείς πολίτες θα βρεθούν από την επομένη της Πρωτοχρονιάς χωρίς βιβλιάριο υγείας και χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα πάρουν το επίδομά τους.
Με λίγα λόγια, οι καρκινοπαθείς, οι ασθενείς με AIDS, με νοητική στέρηση, με παραπληγίες, οι νεφροπαθείς και άλλοι δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, ενώ άγνωστο είναι αν θα μπορέσουν να πάρουν στις αρχές Μαρτίου το επίδομά τους, καθώς το ελάχιστο προσωπικό που θα μείνει θα δυσκολευτεί να αναλάβει τη διαδικασία της διεκπεραίωσης των δικαιολογητικών, αναφορών από επιτροπές κ.ά.

Οι δικαιούχοι σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρόνοιας, το ποσό που δαπανάται για τη χορήγηση των επιδομάτων στους 27.000 δικαιούχους φτάνει τα 84 εκατ. ευρώ, που σημαίνει 14 εκατ. ευρώ το δίμηνο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το επίδομα των μονογονεϊκών οικογενειών, που σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 1.080.000 ευρώ.
Το προνοιακό επίδομα λαμβάνουν οι:
>>>> Τυφλοί (1.300 ευρώ το δίμηνο)
>>>> Ασθενείς με αναιμία, AIDS (οροθετικοί), νοητική στέρηση, κωφοί, παραπληγικοί κ.ά. (900 ευρώ το δίμηνο)
>>>> Άτομα με αναπηρία 67% (580 ευρώ το δίμηνο)
>>>> Μονογονεϊκές οικογένειες (μόλις 45 ευρώ το μήνα για ένα παιδί).
Οι απώλειες προσωπικού στην Πρόνοια φτάνουν το 50%, αφού από τους 55 μόνιμους υπαλλήλους που εργάζονται οι 25 θα μεταταχθούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης τις θέσεις τους εγκατέλειψαν πρόσφατα και άλλα 30-40 άτομα, λόγω λήξης των συμβάσεών τους.

makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: