Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

ΠΥΡΑ ΣΜΙΤ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Αντιδραστικούς αποκάλεσε τα στελέχη της Μπούντεσμπανκ ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», στην οποία στρέφει τα πυρά του και κατά της Ανγκελα Μέρκελ. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός -που μαζί με το Γάλλο πρόεδρο Ζισκάρ Ντ' Εστέν υπήρξε πρόδρομος της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης, με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών στα τέλη του '70- λέει στη συνέντευξή του: «Κατά βάθος τα ηγετικά στελέχη της Μπούντεσμπανκ είναι αντιδραστικά. Είναι κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν σκέφτονται φιλελεύθερα. Εχουν την τάση να λειτουργούν και να αντιδρούν υπό το πρίσμα των εθνικών συμφερόντων, ενώ δεν έχουν αντιληφθεί τη στρατηγική αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο ίδιος αναφέρεται στην απουσία σήμερα ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων στην Ευρώπη και σημειώνει: «Από την Ευρώπη λείπουν οι ηγετικές φυσιογνωμίες με επαρκή εποπτεία των εθνικών και διεθνών θεμάτων και με ικανότητα κρίσης. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, όμως η χώρα του είναι πολύ μικρή για να διαδραματίσει ουσιώδη ρόλο».

Ο Χέλμουτ Σμιτ καταλογίζει στην καγκελάριο Μέρκελ ότι «δεν ενήργησε πολύ επιδέξια στη διάρκεια της κρίσης», ενώ ασκεί κριτική στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας: «Ο Σόιμπλε αντιλαμβάνεται καλά τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά θέματα, πλην όμως οι διεθνείς χρηματαγορές, το τραπεζικό σύστημα, η εποπτεία των τραπεζών, ή οι σκιώδεις τράπεζες είναι πράγματα καινούργια για αυτόν».

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτ. Γερμανίας (1974-1982) υποστηρίζει -όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί στα ευρωπαϊκά θέματα- ότι «Ενοχλήθηκα από τη διστακτική στάση της γερμανικής κυβέρνησης στην περίπτωση της στήριξης της Ελλάδας τον περασμένο Μάιο».

Λάθη στην Ευρωζώνη

Στη συνέντευξή του υπερασπίζεται το ευρώ και υποστηρίζει ότι «εάν η Γερμανία είχε διατηρήσει το μάρκο τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα είχαν υπάρξει τουλάχιστον μία ή δύο φορές κερδοσκοπικές κινήσεις κατά του γερμανικού μάρκου. Οι διαστάσεις των επιθέσεων αυτών θα ξεπερνούσαν ό,τι ζήσαμε μέχρι τώρα με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Ωστόσο καταλογίζει στους Ευρωπαίους λάθη και τονίζει ότι «στην Ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκτά όλα τα κράτη».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και στον τρόπο ένταξής της στην ευρωζώνη, αναρωτιέται: «Το ζητούμενο είναι το πώς συνέβη κάτι τέτοιο. Πώς δηλαδή κανείς δεν αντιλήφθηκε τίποτε ούτε στη Βασιλεία, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε σε καμιά από τις στατιστικές υπηρεσίες της Ε.Ε.».

Επίσης ο Χέλμουτ Σμιτ εκτιμά ότι η Ε.Ε. δεν θα αποφύγει στο μέλλον το να καταντήσει μια Ενωση δύο ταχυτήτων. Σε μια Ενωση δηλαδή από τη μια του σκληρού ευρωπαϊκού οικονομικού πυρήνα, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, και την Ευρώπη της περιφέρειας από την άλλη. *

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: