Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2010

ΒΑΡΙΔΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εναρξη επιχείρησης σε 24 ώρες; Κι όμως, αυτό υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην αρχή της διακυβέρνησης. Σχεδόν έναν χρόνο μετά έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους μας, που έχουν ως μόνιμη επωδό την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

Το τέρας της γραφειοκρατίας εξακολουθεί να σκοτώνει κάθε υγιή προσπάθεια. Εγκλωβίζει επιχειρηματίες σε ατελείωτες διαδρομές από τη μια δημόσια υπηρεσία στην άλλη και εντέλει αποθαρρύνει κάθε νέα προσπάθεια.

Εχει υπολογιστεί ότι το ύψος του διοικητικού κόστους ανέρχεται στην Ελλάδα στο δυσθεώρητο ποσό του 6,8% του ΑΕΠ. Υπερβαίνει τα 17 δισ. ευρώ ετησίως. Αποτελεί πραγματικό βαρίδι για την εθνική οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δεσμεύει πόρους που θα μπορούσαν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση της τοπικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Σχετική μέτρηση που διενεργήθηκε από ομάδα του υπουργείου Εσωτερικών αξιολόγησε το κόστος που συνεπάγονται για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες συγκεκριμένα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ετσι, κατέδειξαν ότι το υφιστάμενο εταιρικό δίκαιο, όσον αφορά τις διαδικασίες ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, κοστίζει 33,4 εκατ. ευρώ ετησίως στους διοικητικούς μηχανισμούς, επίσης ότι 19 επιμέρους νομοθετικές ρυθμίσεις διέπουν το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, που σχετίζεται με την αναγγελλία προσλήψεων και απολύσεων. Οσο για τις αγροτικές επιδοτήσεις, αυτές εξαρτώνται από 33 ρυθμίσεις!

Γραφειοκρατία δυσανάλογη με το πραγματικό όφελος για το κράτος και τον πολίτη. Μόνο στους παραπάνω τομείς υπολογίστηκε ότι το ετήσιο γραφειοκρατικό κόστος για τη χώρα ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ!

Σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί στη δημιουργία των πρώτων Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, στο πρότυπο των ΚΕΠ. Πιλοτικά θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Προβλέπεται η δημιουργία 54 τέτοιων σημείων, σ' όλη τη χώρα.

Ολα σε ένα

«Θα έχουν ως κοινό σημείο παροχής τις νέες "Υπηρεσίες Μιας Στάσης" για την εξυπηρέτηση επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε επιλεγμένα ΚΕΠ στο σύνολο της επικράτειας» μας είπε η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη. «Το κάθε ΚΕΠ θα διεκπεραιώνει το σύνολο των διαδικασιών και διατυπώσεων που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα. Σε διασύνδεση με την ηλεκτρονική πύλη ''Ερμής'' θα λειτουργούν ως κέντρα παροχής πληροφόρησης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών παροχής των υπηρεσιών προς τους επαγγελματίες.

Ο επαγγελματίας, Ελληνας είτε Ευρωπαίος, θα αδειοδοτείται μέσω της επαφής του μόνο μέσα από αυτά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης, έναντι του χάους των συναρμοδιοτήτων που χαρακτήριζε τις διαδικασίες μέχρι τώρα, απελευθερώνοντας με τον τρόπο αυτόν τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τους ανθρώπινους πόρους της χώρας από τα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα. Ηδη σε πρώτη φάση η αδειοδότηση -μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης- θα αφορά περίπου 220 επαγγέλματα» κατέληξε.

Φυσικά το ζητούμενο είναι το πότε θα ολοκληρωθούν όλα αυτά...

 Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ   -  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: