Σάββατο, Δεκεμβρίου 04, 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τάξη στο τοπίο της ασύδοτης προληπτικής αστυνομικής βιντεοεπιτήρησης που είχε θεσμοθετηθεί επί Ν.Δ., κατά σκανδαλώδη παράλειψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Από τις κάμερες στους δρόμους, βέβαια, κανείς δεν γλιτώνει, αλλά με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τίθενται σαφείς και συγκεκριμένοι κανόνες για τη λειτουργία τους, υπό την εγγύηση της ανεξάρτητης Αρχής. Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα αν θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία επανειλημμένα στο παρελθόν έχει συλληφθεί να παρανομεί παρακολουθώντας συγκεντρώσεις.

Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις καταργούνται οι ρυθμίσεις Χατζηγάκη και Δένδια, που άφηναν στη δικαιοδοσία των εισαγγελικών λειτουργών τη λειτουργία των καμερών. Το νέο καθεστώς προβλέπει ότι Π.Δ. θα ορίζει το δεσμευτικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας ή άλλης δημόσιας αρχής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση, η οποία πλέον θα ασκείται υπό τον έλεγχο της Αρχής.

Με βάση τη γνωμοδότηση της Αρχής, που είχε εκδοθεί έπειτα από ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, επιτρέπεται η λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους μόνο για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και της κρατικής ασφάλειας, την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων κατά προσώπων και περιουσιακών αγαθών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διατάξεις του Π.Δ. θα πρέπει να αναφέρουν συγκεκριμένα τις αξιόποινες πράξεις και τα κριτήρια επικινδυνότητας που δικαιολογούν την εγκατάσταση καμερών, το είδος των προσωπικών δεδομένων, τη συλλογή, αποθήκευση, χρήση, διαβίβαση, τους αποδέκτες, το χρόνο αποθήκευσης, τη διαδικασία καταστροφής αλλά και τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων. Η εγκατάσταση, δηλαδή, και χρήση των συστημάτων αυτών σε δημόσιους χώρους πρέπει να γίνεται από δημόσιες αρχές με απόλυτο σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας, ώστε να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2007, γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά παρέκαμψε την Αρχή Προστασίας (ακολούθησε παραίτηση διαμαρτυρίας του πρώην προέδρου της Αρχής Δ. Γουργουράκη) και έστρωσε το χαλί για να περάσουν οι ρυθμίσεις της Ν.Δ. που νομιμοποίησαν τις κάμερες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
4-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: