Τετάρτη, Δεκεμβρίου 08, 2010

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού 2011 στην Ιταλία ανοίγει τον δρόμο για μία ψήφο εμπιστοσύνης που θα κρίνει το πολιτική μοίρα του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα περιπλέξει την προώθηση περισσότερων δημοσιονομικών περικοπών που ζητά η Ε.Ε.

Το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για την αγορά ιταλικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ανήλθε στο υψηλό των 212 μονάδων στις 30 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά το αίτημα της Ιρλανδίας για ευρωπαϊκή βοήθεια και τη δήλωση του νομισματικού επιτρόπου της Ε.Ε. Όλι Ρεν πως η Ιταλία μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες περικοπές κρατικών δαπανών για να πιάσει τον στόχο του ελλείμματος. Το σπρεντ υποχώρησε έκτοτε στις 158 μονάδες, αλλά παραμένει διπλάσιο από τον μέσο όρο του 2009.

«Θα υπάρξει πρόβλημα εάν η Ιταλία περιπέσει σε ακυβερνησία» δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Monument Securities Ltd. στο Λονδίνο. Η ψήφος εμπιστοσύνης στις 14 Δεκεμβρίου απειλεί να τροφοδοτήσει την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία σε μία περίοδο που οι επενδυτές τιμωρούν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επειδή δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους για μείωση των ελλειμμάτων.

Η Ιρλανδία πέρασε χθες τη πρώτη σειρά μέτρων ενός γενικότερου πλάνου περικοπών και αυξήσεων φόρων 6 δισ. ευρώ στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης που η ιρλανδική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να επανεξετάσει μετά τις εκλογές του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε στις 29 Νοεμβρίου πως το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα είναι 4,3% του ΑΕΠ το 2011, χειρότερο από το 3,9% που προβλέπει η ιταλική κυβέρνηση. Η διαφορά ισοδυναμεί με 6 δισ. ευρώ. Ο Ρεν δήλωσε πως «είναι σημαντικό για την Ιταλία να μείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς της στόχους» που μπορεί να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Η Ιταλία μολονότι έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη (116% του ΑΕΠ) έχει προφυλαχθεί από την δημοσιονομική κρίση των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης επειδή δεν τροφοδότησε την ανάπτυξή της με μεγάλη πιστωτική επέκταση και φούσκωμα της αγοράς ακινήτων με συνέπεια οι τράπεζές της να είναι σχετικά υγιείς. Επίσης η κυβέρνησή της απέφυγε την τόνωση της οικονομίας με κρατικές δαπάνες με αποτέλεσμα να μην εκτιναχθεί το δημόσιο έλλειμμα στα ύψη (5% προβλέπεται για φέτος). Τα ιταλικά νοικοκυριά έχουν χρέη μόλις 47% του ΑΕΠ (λιγότερο του μισού αυτών της Ισπανίας και Πορτογαλίας), ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν συγκριτικά μικρότερο ποσοστό ιταλικών ομολόγων στα χέρια τους γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από την ευρωπαϊκή κρίση.

Ωστόσο, ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να αλλάξει πολλά. «Εάν ο Μπερλουσκόνι κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ο Τρεμόντι θα παραμείνει στη θέση του και αυτό θα αποτελέσει μία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Lavinia Santovetti, οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο. «Με κάποιο τρόπο ο Τρεμόντι κατόρθωσε να κρατήσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας υπό έλεγχο».

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: