Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

Η ΙΑΕΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέφρασε σήμερα "τη μεγάλη ανησυχία" της εξαιτίας των εκθέσεων που αναφέρονται στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στη Βόρεια Κορέα και έκανε εκ νέου έκκληση στο Ιράν και τη Συρία να συνεργαστούν με την ίδια.

"Με μεγάλη ανησυχία ενημερώθηκα για τις πρόσφατες εκθέσεις που αφορούν ένα νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, καθώς και την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας", δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο στην εναρκτήρια ομιλία του στο συμβούλιο των διοικητών της ΙΑΕΑ που συνεδρίαζει μέχρι αύριο στη Βιένη.

Ενας αμερικανός επιστήμονας ο Ζίγκφριντ Χέκερ είχε δηλώσει πρόσφατα στους New York Times ότι επισκέφθηκε ένα νέο και πολύ μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, που διαθέτει εκατοντάδες μηχανές φυγοκέντρησης στο πυρηνικό κέντρο Γιονγκμπιόν περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ.
"Προς μεγάλη μου θλίψη η ΙΑΕΑ δεν έχει μπορέσει να στείλει επιθεωρητές στη Βόρεια Κορέα από τον περσινό Απρίλιο, ενώ η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιτρέψει στην υπηρεσία να επιθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας από το Δεκέμβριο του 2002", πρόσθεσε ο Αμάνο.

Εξέφρασε εξάλλου την απογοήτευσή του λόγω της έλλειψης συνεργασίας που δείχνουν το Ιράν και η Συρία, δύο χώρες οι οποίες, όπως υποπτεύεται η ΙΑΕΑ, προχωρούν σε παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.
Ο Αμάνο δήλωσε ότι έστειλε μία επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας στις 18 Νοεμβρίου "για να ζητήσω από την κυβέρνηση να επιτρέψει τη γρήγορη πρόσβαση της υπηρεσίας στις πληροφορίες και τις τοποθεσίες" που συνδέονται με ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμάνο επικοινωνεί απευθείας με μία κυβέρνηση σχετικά με μία έρευνα της υπηρεσίας.
Σχετικά με το Ιράν η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να εκτιμά ότι η Τεχεράνη εμποδίζει την εργασία των επιθεωρητών.
Επειτα από 8 χρόνια έρευνας η ΙΑΕΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει αν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ειρηνικούς σκοπούς, όπως δηλώνει η χώρα, ή αν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως πιστεύουν οι μεγάλες δυνάμεις.
Παρόλα αυτά ο Αμάνο χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) που αναμένεται να διεξαχθούν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.
Ε.Μ.

ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: