Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΙΝΟΥΝ... ΦΑΡΜΑΚΙ

Πρωτιά σε αριθμό φαρμακείων κατέχει η χώρα μας, καθώς διαθέτει 4 φορές περισσότερα απ' ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που φαίνεται να συμβάλλει και στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συνολικά λειτουργούν 12.000 φαρμακεία, από τα οποία τα 4.000 βρίσκονται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οι εργαζόμενοι σε αυτά ξεπερνούν τις 15.000. Και είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 850 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι ένα φαρμακείο ανά 3.500 κατοίκους.

Το επάγγελμα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σαν... μέλι για όσους επιχειρούν να εξασφαλίσουν εύκολα και γρήγορα το... παντεσπάνι τους, δηλαδή το 35% από την πώληση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος. Οι συνδικαλιστές του κλάδου, πάντως, υποστηρίζουν ότι το κέρδος είναι τελικά πολύ χαμηλότερο. Μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια, πάντως, άνοιξαν 2.600 νέα φαρμακεία σε όλη την επικράτεια, ενώ σε διάστημα περίπου πέντε μηνών το 2006, οπότε είχαν καταργηθεί οι προδιαγραφές για την αδειοδότηση, είχαν ξεφυτρώσει κοντά στα 600 νέα καταστήματα.

Η μάχη που γίνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών είναι φυσικά για το... πάπλωμα των 400.000 ευρώ ετησίως που είναι ο μέσος όρος του τζίρου των φαρμακείων. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι από αυτά το καθαρό κέρδος είναι μόνο το 10% προκύπτει αν αφαιρέσει κανείς τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς αλλά και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νέο μνημόνιο, πάντως, προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς στο 15%-20% αλλά και απόλυτη απελευθέρωση του επαγγέλματος.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: