Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2010

«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου μέσα στο 2011 καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ε.Ε. στηρίζει πλέον την ένταξη της Μόσχας στον Οργανισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκούχτ και η Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ελβίρα Ναμπιουλίνα υπέγραψαν συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα δύο μέρη επίλυσαν ζητήματα που εμπόδιζαν την έως σήμερα έγκριση της εισόδου της Ρωσίας στον ΠΟΕ από την Ε.Ε.

"Τα δύο μέρη υπέγραψαν πρωτόκολλο αμοιβαίας κατανόησης" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Τζον Κλάνσι.

Η Ρωσική οικονομία των 1,2 τρισ. δολαρίων συνιστά τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη εκτός του ΠΟΕ και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η είσοδος της Ρωσίας στον Οργανισμό θα τον ενδυναμώσει κατά 3,3% μεσοπρόθεσμα και 11% μακροπρόθεσμα.

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και με την απόφασή της να άρει το έως σήμερα βέτο, κυρίως λόγω της δέσμευσης της Μόσχας να εξαλείψει τους δασμούς στην ξυλεία, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό.

Ωστόσο η Μόσχα θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους εισόδου της με τον ΠΟΕ και αναμένεται να συναινέσει σε όρους που θα αφορούν το εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και τους όρους για τους ξένους επενδυτές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι η χώρα του θα γίνει το 154ο μέλος του ΠΟΕ μέσα στο 2011.

ΠΡΕΖΑ TV
7-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: