Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2010

ΙΡΑΝ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΙΡΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.

Απεργία πείνας άρχισαν δύο φυλακισμένοι ιρανοί φοιτητές, γράφει σήμερα ιστότοπος μεταρρυθμιστών, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά διαμαρτυριών που έχουν οδηγήσει τον ΟΗΕ, αλλά ακόμη και κάποιους από τους συντηρητικούς κληρικούς του Ιράν, να εκφράσουν ανησυχία.

    Απεργία πείνας άρχισε η Μπαχαρέχ Χενταγιάτ που τιμήθηκε με το φετινό Φοιτητικό Βραβείο Ειρήνης από την Ένωση Ευρωπαίων Φοιτητών, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης εννιάμιση ετών για αντικρατική προπαγάνδα. Απεργία πείνας κάνει επίσης ο Μαχντιέχ Γκολροό, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους.

    Ο ιστότοπος των μεταρρυθμιστών Kalame αναφέρει ότι και οι δύο άρχισαν να αρνούνται τη λήψη τροφής, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους, καθώς δεν επιτρέπεται στους δύο κρατούμενους να δέχονται επισκέψεις.

    Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εξέφρασε ανησυχία το Νοέμβριο για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται το Ιράν και πραγματοποιούν απεργία πείνας. Ανησυχία εξέφρασε επίσης και ομάδα συντηρητικών κληρικών.

    H Ένωση των Καθηγητών και των Ερευνητών του Θρησκευτικού Σεμιναρίου του Κομ ζήτησε από το κοινοβούλιο να ερευνήσει την κατάσταση, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τον κινηματογραφιστή και δημοσιογράφο Μοχαμάντ Νουριζάντ.

    Ο Νουριζάντ, ο οποίος συνελήφθη για επικριτικές επιστολές που απηύθυνε στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, άρχισε απεργία πείνας στις 11 Δεκεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα διακομίστηκε στο νοσοκομείο έπειτα από επιδείνωση της κατάστασής του, αναφέρουν ιστοσελίδες μεταρρυθμιστών.

    Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που έγιναν μετά την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον Ιούνιο του 2009. Οι πιο πολλοί από αυτούς αφέθηκαν έκτοτε ελεύθεροι, αλλά περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί για έως και 15 χρόνια. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι που δικάστηκαν μετά τις εκλογές έχουν εκτελεστεί.

    Σ.Μ.

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: