Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2010

ΙΟΒΕ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η κατάσταση στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, δείχνουν τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για την Επιχειρηματικότητα - Global Entrepreneurship Monitor (GEM).Ο βασικός δείκτης επιχειρηματικότητας βρέθηκε φέτος μόλις στο 5,5%, από 8,8% πέρυσι και 9,9% το 2008, ενώ το 2009 περίπου 180.000 άτομα ή 2,6% του συνόλου δήλωσαν ότι διέκοψαν τη λειτουργία της επιχείρησης τους με κύρια αιτία (45,7%) την έλλειψη επαρκούς κερδοφορίας.

Παράλληλα οι τράπεζες έχουν «κλείσει τις κάνουλες» για δανειοδότηση επιχειρήσεων. Σαν αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες ειδικά των μεσαίων και μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων αναγκάζονται να «βάλουν χέρι» στα οικογενειακά αποθεματικά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αυξήθηκε το μέσο επιχειρηματικό κεφάλαιο από τις 40.000 στις 60.000 ευρώ, σημειώνει η έκθεση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 1,6 εκατ. άτομα αναπτύσσουν πλήρη επιχειρηματική δράση, 600.000 άτομα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα που σκοπεύουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο την επόμενη τριετία.

Το κακό επιχειρηματικό περιβάλλον και τα αντικίνητρα για επενδύσεις «φοβίζουν» τους νέους επιχειρηματίες, που δεν επενδύουν σε προσωπικό πέραν της δικής τους προσωπικής εργασίας. Ετσι, το 2009, το 42% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δεν απασχολούσε άλλο άτομο, ενώ 43% να προσφέρει εργασία το πολύ σε 5 άτομα τη στιγμή της έναρξης εργασιών.

Η καινοτομία είναι επίσης λέξη απαγορευμένη, καθώς εντελώς νέα προϊόντα και υπηρεσίες θεωρεί ότι προσφέρει μόλις το 13,1%, ποσοστό χαμηλότερο του μέσου όρου των χωρών καινοτομίας (16,7%) αλλά και του συνολικού μέσου όρου των χωρών του GEM (17,2%). Σχεδόν οι μισοί νέοι επιχειρηματίες παραδέχονται πως τα προϊόντα τους δεν παρουσιάζουν καμία πρωτοτυπία (αναλογία αντίστοιχη με τους μέσους όρους της ΕΕ).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν αυξηθεί οι νέες επιχειρήσεις «ευκαιρίας» στο 47% αυτών που ξεκίνησαν πρόσφατα, έναντι 39,5% πέρυσι, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν αφενός αύξηση του εισοδήματος (26,8%) αλλά και μεγαλύτερη εργασιακή ανεξαρτησία (20% αντί 14,5% το 2008).

Μικρή βελτίωση υπήρξε στην εξωστρέφεια σε σχέση με πέρυσι. Αν και δύο στις πέντε επιχειρήσεις συναλλάσσονται αποκλειστικά με εγχώριους πελάτες, ένα 6,6% έχει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα.

Το ηθικό του Ελληνα επιχειρηματία πάντως φαίνεται ότι διατηρείται ακμαιότατο, καθώς και φέτος οι Έλληνες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις ως προς την αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις, τα προσόντα και την απαιτούμενη εμπειρία. Η επίδοση του 2009 (58%) είναι η δεύτερη υψηλότερη ανάμεσα στο σύνολο των χωρών του GEM. Ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανίζουν οι επιχειρηματίες αρχικών σταδίων, μιας και σχεδόν το 90% αυτών δηλώνει ότι διαθέτει τις γνώσεις για να ξεκινήσει μια επιχείρηση.

Όμως παρά την υπερβολική τους αυτοπεποίθηση, οι Έλληνες βρίσκονται ταυτόχρονα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και αναφορικά με το φόβο της αποτυχίας (45% του πληθυσμού).

Το τρέχον οικονομικό τοπίο κάθε άλλο παρά πείθει τους Ελληνες ότι «η κρίση είναι ευκαιρία», καθώς με αυτή την άποψη συμφωνεί μόλις το 13% των υφιστάμενων και το 17,5% των νέων και επίδοξων επιχειρηματιών.

ΠΡΕΖΑ TV
7-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: