Κυριακή, Δεκεμβρίου 05, 2010

ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Τραπεζικός λογαριασμός-αίνιγμα παράγοντα ΠΑΕ της περιφέρειας, ύψους 6 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των ερευνών για το παράνομο στοίχημα, τα στημένα παιχνίδια και τη διακίνηση μαύρου χρήματος στον χώρο του ποδοσφαίρου, απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τους ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης για την προέλευση των χρημάτων τόσο για τη διάσταση της φοροδιαφυγής όσο και για την πιθανή διάπραξη οικονομικού εγκλήματος, γι’ αυτό και θα κληθεί ο κάτοχος του λογαριασμού να προσκομίσει τα παραστατικά.

Στην περίπτωση που δεν αιτιολογήσει επαρκώς τη νομιμότητα της συναλλαγής ή των συναλλαγών που απέδωσαν αυτά τα χρήματα, η υπόθεση θα παραπεμφθεί αρχικά στην Εφορία για καταλογισμό προστίμων, ενώ συγχρόνως θα πάρει και τον δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, που είχε αφετηρία τις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ για δεκάδες ύποπτα παιχνίδια και την προώθηση των σχετικών φακέλων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Εισαγγελία, έχει μέχρι στιγμής εντοπισθεί η εμπλοκή περισσότερων από 100 φυσικών προσώπων.

Από τους λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί προέκυψε ότι σε 80 υπήρχαν ποσά που κυμαίνονται μεσοσταθμικά στις 300.000 ευρώ για τον καθέναν (σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, σε άλλες μικρότερο), για τα οποία δεν αιτιολογείται η προέλευσή τους και δεν υπάρχουν παραστατικά.

Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των υπό διερεύνηση λογαριασμών περιλαμβάνονται παράγοντες ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και της Football League (πρώην Β’ Εθνική), καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι με τον χώρο του ποδοσφαίρου (διαιτητές, μάνατζερ, ποδοσφαιριστές κ.λπ.).

Υπό διερεύνηση
«Κομβική» υπόθεση της έρευνας, που συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές των ελεγκτικών αρχών, παραμένει εκείνη του Βορειοελλαδίτη μάνατζερ Α.Τ., αφού υπάρχουν πολλά σημεία ακόμα που δεν έχουν ερευνηθεί.

Στην πιο σημαντική μέχρι στιγμής υπόθεση, αυτήν του Α.Τ., το ΣΔΟΕ εντόπισε 23 τραπεζικές καταθέσεις, από 17 πηγές, που έχουν εξετασθεί μόνον ως προς τη διάσταση της φοροδιαφυγής, και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία για ποσό που ανέρχεται στο 1.992.977,78 ευρώ, ενώ απομένουν προς διερεύνηση τραπεζικές καταθέσεις άλλων 24 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από περίπου 100 καταθέτες. Επίσης συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες κατασκευής ακινήτων του Α.Τ. στον Αγιο Στέφανο Αττικής, στο Πανόραμα και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» στις 21/11/10, στον πρώτο κατάλογο με «ευρήματα», που έχουν καταρτίσει οι ελεγκτές, αναφέρονται γνωστά ονόματα ποδοσφαιριστών και παραγόντων, όπως του Θ.Ζ. με κατάθεση το 2001 ποσού 26.412,32 ευρώ, του Σ.Γ. το 2000 (14.673,51 ευρώ), του P.Dj. που εμφανίζεται με δύο εγγραφές, το 2000 (73.367,57 ευρώ) και το 2003 (103.000 ευρώ). Υπάρχουν ακόμη καταθέσεις γνωστών παραγόντων, εταιρειών και ποδοσφαιρικών ομάδων.

Ολοι οι καταθέτες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την αιτία των πληρωμών που έκαναν.

Τα κέρδη από στοιχήματα δεν έχουν πείσει τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι ο Α.Τ. έχει προσκομίσει βεβαιώσεις από πρακτορεία, που του προσφέρουν κάλυψη για 3 εκατ. ευρώ την 3ετία 2001-2003, αυτό όμως δεν εμπόδισε τις ελεγκτικές αρχές να ερευνήσουν περαιτέρω αυτήν την πτυχή, προσπαθώντας να αποκλείσουν ή να επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για περίπτωση που σχετίζεται με «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», αλλά και συμμετοχή σε στοιχήματα με «στημένα παιχνίδια».

Νέος «παίχτης»
Και τρίτος μάνατζερ στο στόχαστρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η έρευνα και για έναν τρίτο ατζέντη από την Αθήνα, γνωστό όνομα της ποδοσφαιρικής αγοράς. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η υπόθεση του μάνατζερ Π.Π. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση διαχείρησης της τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνων και την οικονομική ζημιά που φέρεται να προκάλεσε η «τριγωνική» σχέση εταιρείας συμφερόντων του με την ΕΠΟ και την ΕΡΤ. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι η έρευνα θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, ώσπου να διασταυρωθούν στοιχεία που βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων, ενώ θα ελέγχονται και όσα νέα πρόσωπα προκύψει ότι έχουν εμπλοκή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
5-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: