Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Ισχυρές πιέσεις για πληρωμές την τελευταία -κυριολεκτικά- στιγμή, με χειρόγραφες εντολές(!) προς... ημετέρους, άσκησε η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στις αρμόδιες υπηρεσίες της, την ώρα που γνώριζε πολύ καλά το τεράστιο ταμειακό πρόβλημα του δήμου, καθώς τα χρήματα που έχει στους τραπεζικούς λογαριασμούς φτάνουν οριακά για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του.
Όλα αυτά που κατέγραψε αναλυτικότατα στο πόρισμά της για την υπεξαίρεση-μαμούθ των 52 εκατ. ευρώ η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά συνεχίστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν αφήσει το δημαρχιακό μέγαρο η απερχόμενη διοίκηση του δήμου.

Σοκ και… δέος
Μόνο σοκ και... δέος προκαλεί η τακτική που ακολουθήθηκε τις τελευταίες τέσσερις μέρες προκειμένου να δοθούν χρήματα ακόμη και σε συγγενείς της διοίκησης.
Οι πληρωμές που μετ’ επιτάσεως ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία Ταμειακής Υπηρεσίας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Μακραντωνάκης, προς 26 αποδέκτες -μεταξύ των οποίων πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύνδεσμοι φίλων, εστίες αλλά και διάφοροι ιδιώτες, ακόμη και συγγενείς- ύψους 153.200 ευρώ δόθηκαν με χειρόγραφο έγγραφο χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου φέροντας μόνο την υπογραφή του, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και την έντονη αντίδραση των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας, οι οποίοι δεν ενέδωσαν στις χειρόγραφες εντολές της τελευταίας στιγμής σε μια προσπάθεια να μην παραβούν τα καθήκοντά τους.

Και φραστικό επεισόδιο
Η χειρόγραφη εντολή του κ. Μακραντωνάκη (που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι σε γνώση της διοίκησης του δήμου) για την πληρωμή των 153.200 ευρώ στάλθηκε στη διεύθυνση της Ταμειακής Υπηρεσίας τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκαλώντας την πρώτη προφορική αντίδραση των υπαλλήλων. Λέγεται μάλιστα ότι σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μέσα στο γραφείο του αντιδημάρχου, το οποίο ξένισε, καθώς η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν χαρακτήριζε τη μέχρι πορεία του κ. Μακραντωνάκη.

“Φτάνουν μόνο για μισθοδοσία”
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μέρες μετά, στις 29 Δεκεμβρίου, η υπηρεσία απάντησε εγγράφως στον δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Ν. Μακραντωνάκη αλλά και τον γενικό γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια ζητώντας έγγραφη επιβεβαίωση της χειρόγραφης εντολής, επισημαίνοντας ότι τα ταμειακά τους διαθέσιμα φτάνουν μόνο για τη μισθοδοσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η πίεση συνεχίστηκε ακόμη και χθες, 30 Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας την υπηρεσία να αποστείλει νέο έγγραφο, με αρνητική απάντηση και αυτή τη φορά.
Η εικόνα των τελευταίων ημερών στο νέο δημαρχιακό μέγαρο ήταν αποκαρδιωτική. Οι αντιδήμαρχοι απείχαν των καθηκόντων τους, τμήματά του έμειναν... ακυβέρνητα αφού δεν υπήρχαν διευθυντές και προϊστάμενοι, ενώ πολλοί υπάλληλοι εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση απουσίασαν από τις θέσεις τους.
Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η απερχόμενη διοίκηση επιθυμούσε να αποπληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις της τότε διάλεξε λάθος τρόπο. Χωρίς κανείς να γνωρίζει το έργο που παρείχαν οι συγκεκριμένοι που αναγράφονται στη λίστα, χωρίς οι εντολές να είναι επίσημες και κυρίως χωρίς να πρωτοκολληθούν, αφήνουν πολλά ερωτηματικά για το όλο θέμα.
Δεν είναι όμως η μοναδική χειρόγραφη εντολή. Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλες σε λίγο... καλύτερη κατάσταση, αφού εκτός από την υπογραφή έχουν και τη σφραγίδα(!) του αντιδημάρχου.
Το όλο σκηνικό θυμίζει αρκετά αυτά που περιέγραψε στο πόρισμά της η κ. Τσεμπερά για τον τρόπο λειτουργίας του δήμου, με χειρόγραφα μπιλιετάκια τα οποία φυσικά ποτέ δεν είχαν καταχωρηθεί επίσημα.

Της Φανής Χαρίση

ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: