Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΚΟ

Τουλάχιστον 100 κατοικίες ανεγείρουν Εβραίοι έποικοι, δίχως την άδεια των αρχών, έπειτα από την εκπνοή του μορατόριουμ του ισραηλινού εποικισμού, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού «Η Ειρήνη Τώρα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις έντονες διεθνείς πιέσεις κυρίως των ΗΠΑ, αρνήθηκε να παρατείνει το μερικό πάγωμα στην ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Το μορατόριουμ, το οποίο δεν αφορούσε την ανατολική Ιερουσαλήμ, εξέπνευσε στις 26 Σεπτεμβρίου.

"Μετά την εκπνοή του παγώματος στην ανέγερση νέων κατοικιών στις 26 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 100 κατοικίες έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται στη Δυτική Όχθη. Οι παράνομες κατασκευές, για τις οποίες δεν έχει δοθεί η απαραίτητη άδεια των αρχών, ανεγείρονται μέσα στους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς και στους απομακρυσμένους παράνομους οικισμούς", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ, Γιάριβ Οπενχάιμερ.
  
"Αν ένας Ισραηλινός έκτιζε υπό τις ίδιες συνθήκες στο Τελ Αβίβ για παράδειγμα, η κατασκευή θα είχε γκρεμιστεί και ο ίδιος θα είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε ο Οπενχάιμερ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά εκπρόσωπος του στρατού αρκέστηκε να αναφέρει: "Σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφαρμόζουμε το νόμο κατά των παράνομων κατασκευών στην Ιουδαία-Σαμάρεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε".

Ο Ντάνι Νταγιάν, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Γέσα, της μεγαλύτερης οργάνωσης Εβραίων εποίκων, είπε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Η Ειρήνη Τώρα".

"Η κυβέρνηση αυτή στραγγαλίζει τους εβραϊκούς οικισμούς" είπε ο Ντάνι Νταγιάν, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρώτη κυβέρνηση Νετανιάχου (1996-1999) είχαν εκδοθεί 4.600 προσκλήσεις υποβολής προσφορών και στην κυβέρνηση του Εργατικού Εχούντ Μπαράκ (1999-2001) άλλες 4.900.

Σύμφωνα με τον Οπενχάιμερ, η απουσία νέων προσκλήσεων υποβολής προσφορών δεν σταματά την κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς οι έποικοι διαθέτουν 1.700 άδειες κατασκευής τις οποίες ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιήσει.

"Οι έποικοι είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτε εναντίον τους", δηλώνει η Χάγκιτ Οφράν, ακτιβίστρια της οργάνωσης "Η Ειρήνη Τώρα". Η ακτιβίστρια ανέφερε ότι η οργάνωσή της έχει στείλει τα στοιχεία για τις παράνομες ανεγέρσεις κατοικιών στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ελπίζοντας ότι η αρμόδια αρχή θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες.

Τουλάχιστον 300.000 Ισραηλινοί διαμένουν στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται. Άλλοι 200.000 έχουν εγκατασταθεί σε δώδεκα εβραϊκές συνοικίες στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ όπου ζουν 270.000 Παλαιστίνιοι.

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: