Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

ΜΙΣΘΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ δύο τραπεζών να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος εφαρμόζοντας είτε προγράμματα κατ' οίκον απασχόλησης των εργαζομένων με μειωμένες αποδοχές (Τράπεζα Πειραιώς) είτε εθελούσιας εξόδου και κλείσιμο καταστημάτων (Citi) δείχνει την πίεση που ασκείται στις εγχώριες δραστηριότητές τους.

Οχι μόνο βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία αλλά είναι και ζημιογόνες (για ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2010.

Το δρόμο της εξόδου

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μία ακόμη πρόκληση: αρκετοί εργαζόμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης παίρνουν τον δρόμο της εξόδου. Αυτό διογκώνει πρόσκαιρα τα έξοδα, ειδικά στις παλιότερες τράπεζες.

Ολα αυτά αποδίδουν την προσαρμογή της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας σε χαμηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα και ανάβει τα λαμπάκια της εργασιακής αβεβαιότητας για το άμεσο και το απώτερο μέλλον.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνονται οι δαπάνες προσωπικού για τις τράπεζες και πόση είναι η μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο. Οσο μεγαλύτερη είναι η δαπάνη τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για την τράπεζα.

Τα στοιχεία για τις δαπάνες του προσωπικού που αναφέρονται προέρχονται από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010 των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο σε ετήσια βάση έχει προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία των στοιχείων (αναγωγή σε μηνιαία και στη συνέχεια σε ετήσια βάση) από την «Κ.Ε.», λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εργαζομένων που ανακοινώνει κάθε τράπεζα στις οικονομικές καταστάσεις. Διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά κόστος που περιλαμβάνει μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, άλλες παροχές με τις οποίες επιβαρύνεται η εταιρεία και αποζημιώσεις εξαιτίας της αποχώρησης από την υπηρεσία. Επίσης, η μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο είναι «θεωρητική», γιατί μπορεί μια τράπεζα να αμείβει πλουσιοπάροχα ορισμένα στελέχη της και ελάχιστα τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο μέσος όρος θα φαίνεται υψηλός ανά εργαζόμενο, αλλά στην πραγματικότητα η εστία του κόστους θα είναι τα στελέχη και όχι οι απλοί υπάλληλοι.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

* Η μέση δαπάνη είναι μεγαλύτερη σε επίπεδο τραπέζης και μικρότερη σε επίπεδο ομίλου, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με κάποιες εξαιρέσεις (Τράπεζα Κύπρου).

Αυτό εξηγείται πρώτον από το ότι οι μεγάλες πηγές εξόδων βρίσκονται στα υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη που πληρώνονται από τις μητρικές εταιρείες. Δεύτερον, οι τράπεζες έχουν παρουσία στο εξωτερικό και κυρίως στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Πολωνία κ.α., δηλαδή σε κράτη όπου το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων είναι μικρότερο από ό,τι είναι στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτική η απόκλιση των δαπανών προσωπικού που έχει η Εθνική Τράπεζα σε επίπεδο τραπέζης και σε επίπεδο ομίλου. Η μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο στον όμιλο (όπου συμπεριλαμβάνονται οι δραστηριότητες σε Τουρκία, Ρουμανία και άλλες χώρες) είναι 43,52% μικρότερη από ό,τι σε επίπεδο τραπέζης.

* Σε επίπεδο ομίλου το μικρότερο μισθολογικό κόστος έχει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, με τη μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο να διαμορφώνεται σε 29.726 ετησίως. Αυτό θα αποτελούσε πλεονέκτημα εάν οφειλόταν στις εγχώριες δραστηριότητες της τράπεζας. Αντίθετα, το μεγαλύτερο κόστος έχει η Εμπορική, με 76.528 ευρώ.

* Η Εμπορική έχει και το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ, καθώς φαίνεται να δαπανά 89.151 ευρώ ετησίως για κάθε εργαζόμενο σε επίπεδο τράπεζας. Εκπρόσωπος της τράπεζας που ρωτήθηκε για την ακραία δαπάνη εξήγησε ότι συμπεριλαμβάνεται το κόστος των αποζημιώσεων σε εργαζόμενους που βγαίνουν στη σύνταξη -από τα 308 εκατ. ευρώ που είναι το σύνολο των εξόδων του προσωπικού για το εννεάμηνο του 2010, ποσό 74,6 εκατ. ευρώ ή 24,15% του συνόλου αφορά τέτοια έξοδα. Προσέθεσε πως, δίχως την επιβάρυνση αυτή, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο είναι χαμηλότερο δηλαδή στα 46.568 ευρώ, και κυμαίνεται σε κανονικά για τον κλάδο επίπεδα.

* Η Εθνική Τράπεζα έχει το δεύτερο υψηλότερο κόστος σε επίπεδο τραπέζης, με 73.341 ευρώ ανά εργαζόμενο. Οι κρατικές τράπεζες Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα, με μέση δαπάνη 58.781 ευρώ και 51.550 ευρώ ανά εργαζόμενο αντίστοιχα.

Ελλειπής εικόνα

* Τη μικρότερη δαπάνη ανά εργαζόμενο έχει η Τράπεζα Κύπρου, αλλά αυτό δεν αποτυπώνει πλήρως την εικόνα των δραστηριοτήτων της. Δείχνει περισσότερο τι συμβαίνει στην Κύπρο, όπου το κόστος κοινωνικής ασφάλισης είναι πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι στην Ελλάδα. Το ποσό που προσεγγίζει καλύτερα την πραγματική μέση δαπάνη ανά εργαζόμενο είναι αυτό που αφορά τον όμιλο, ήτοι 36.139 ευρώ.

* Από τον πίνακα απουσιάζει η Eurobank, καθώς είναι η μόνη τράπεζα που στις οικονομικές της καταστάσεις δεν αναγράφει ξεχωριστά το κονδύλι των δαπανών προσωπικού. Η εφημερίδα επικοινώνησε με την τράπεζα και ρώτησε σχετικώς, αλλά και πάλι η τράπεζα δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τη σχετική πληροφορία, δηλαδή μια πληροφορία που τη δημοσιεύουν όλες οι άλλες τράπεζες.

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: