Δευτέρα, Δεκεμβρίου 27, 2010

ΠΕΚΙΝΟ: ΘΑ ΤΙΘΑΣΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Τη διαβεβαίωση ότι θα ελέγξει τις αυξήσεις των τιμών δίνει η πολιτική ηγεσία της Κίνας. Μία ημέρα μετά την αύξηση του επιτοκίου των τραπεζικών δανείων στο 5,81% από το 5,56%, με στόχο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός που έφθασε το Νοέμβριο στο 5,1%, ο Πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο παραδέχθηκε χθες ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών έκαναν πιο δύσκολη τη ζωή για τη χαμηλή και μεσαία τάξη, πρόσθεσε, όμως, ότι η Κυβέρνηση της χώρας είναι απολύτως σε θέση να ελέγξει το γενικό επίπεδο τιμών.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έκανε αναφορά σε εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε από κοινού από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και το Κρατικό Συμβούλιο, όπου τονίζεται ότι η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στις τιμές και της σχετικής χειραγώγησης των αγορών θα είναι υψηλά στις προτεραιότητες των Κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Η εγκύκλιος ζητά, επίσης, στενότερο έλεγχο των τιμών των τροφίμων και των φαρμάκων καθώς και τη χορήγηση επιδοτήσεων στις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες.

Η Κυβέρνηση της Κίνας εκτιμά ότι με την πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και τους ελέγχους των τιμών, θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό, πριν δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Θέλοντας να αποφύγει μία απότομη αύξηση των επιτοκίων, με τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, επέλεξε τις μικρές αυξήσεις, της τάξης του 0,25%. Πριν την προχθεσινή αύξηση του επιτοκίου, είχε προηγηθεί μία ακόμη αύξηση κατά 0,25% στα μέσα του Οκτωβρίου, ενώ οι αναλυτές περιμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ισόποσες αυξήσεις μέσα στο 2011.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να ελέγξει καλύτερα τις τιμές, αν προχωρούσε σε μεγαλύτερη ανατίμηση της ισοτιμίας του νομίσματός της - πέραν από το 3% που αυξήθηκε η ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου από το περασμένο καλοκαίρι που ανακοινώθηκε η ελεγχόμενη διακύμανσή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος - καθώς θα μειώνονταν σημαντικά οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων και άλλων προϊόντων. Ωστόσο, η ηγεσία της Κίνας φοβάται ότι μια μεγάλη ανατίμηση θα οδηγούσε σε μείωση των εξαγωγών της, στις οποίες βασίζεται εν πολλοίς και η ισχυρή ανάπτυξή της.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εκτιμάται φέτος στο 10% και - σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan στις οποίες αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal - αναμένεται να υποχωρήσει στο 9% το 2011. Σύμφωνα με τον Κινέζο Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής κ. Λι Γιζχόνγκ, ο στόχος για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας το 2011 θα είναι 11% έναντι 15% το 2010. 

ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: