Σάββατο, Δεκεμβρίου 25, 2010

ΒΑΖΟΥΝ «ΜΕΣΟ» ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗ .ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σε ομιχλώδες τοπίο κινούνται χιλιάδες εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται, καθώς οι μετατάξεις υπεράριθμων βρίσκονται προ των πυλών μετά την «τροχιοδεικτική» διαδικασία που άνοιξε με το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ. Οι 2.700 μετακινούμενοι υπάλληλοι καλούνται έως την Τετάρτη να έχουν δηλώσει έως τρεις επιλογές ανάμεσα σε 7.775 κενές θέσεις που έχουν καταγραφεί σε 256 φορείς. Εως τις 13 Ιανουαρίου θα έχει διαμορφωθεί ο πίνακας με τις επιλογές όλων των εργαζόμενων, ενώ πλέον η ευθύνη για την οριστική αξιολόγηση των αιτήσεων και την έγκριση ή μη της μετάταξης περνά στις διοικήσεις των φορέων υποδοχής. Τα ασφυκτικά περιθώρια, αλλά και η ανησυχία μιας δυσμενούς μετακίνησης «σε κακή υπηρεσία» (μεγάλος φόρτος εργασίας, άστατο ωράριο κ.ά.), ωθούν τους περισσότερους εργαζόμενους στον ΟΣΕ να αναζητούν «άκρες» για να πετύχουν ευνοϊκότερη μετάταξη.

Εάν δεν καλυφθούν οι προβλεπόμενες θέσεις με τις εθελοντικές μετατάξεις, τότε οι διοικήσεις των οργανισμών μπορούν να επιλέξουν από τους υποψήφιους εργαζόμενους που πληρούν το κριτήριο της μεγαλύτερης προϋπηρεσίας μετατάσσοντάς τους υποχρεωτικά. Η μεταφορά του προσωπικού θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου του 2011.

Προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζουν οι ίδιοι οι σιδηροδρομικοί στις θέσεις που αναλογούν στους εργαζόμενους του ΟΣΕ με υποχρεωτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αποτελούν το 88,37% των μετατασσόμενων), καθώς όπως υποστηρίζουν «μιλάμε για ανθρώπους με 30 χρόνια εμπειρία σε εξειδικευμένες θέσεις, οι οποίοι ξαφνικά θα κληθούν να καλύψουν θέσεις ελαιοχρωματιστών και νυχτοφυλάκων σε νοσοκομεία και άλλους φορείς». Για πολιτική τρομοκρατία κάνει λόγο το μέλος της ΠΟΣ Νικ. Κιουτσούκης, ο οποίος σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για εθελοντικές μετατάξεις όταν οι εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ». Οι εργαζόμενοι παραδέχονται ανεπισήμως ότι μεγάλη μερίδα σιδηροδρομικών έχει ήδη απευθυνθεί σε πολιτικά γραφεία, με σκοπό να πετύχουν την καλύτερη δυνατή μετάταξη. Οταν οι σιδηροδρομικοί γνωρίζουν ότι πρόκειται να κλείσει το δίκτυο της περιοχής τους, δεν προχωρούν σε αιτήσεις μετάταξης εθελοντικά, αλλά υποχρεωτικά, διότι γνωρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, σημειώνει ο κ. Κιουτσούκης.

Χαρακτηριστικά, οι υπό μετάταξη 1.288 απόφοιτοι λυκείου (Δ.Ε.) έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 3.369 θέσεις και ειδικότητες σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια, διευθύνσεις αλλοδαπών σε περιφέρειες και δήμους. Aπό τις θέσεις αυτές οι 1.450 αφορούν διοικητικούς-οικονομικούς υπαλλήλους, 60 Πληροφορικής και οι υπόλοιπες ηλεκτρολόγους, μηχανοτεχνίτες, νυχτοφύλακες, ξυλουργούς, οδηγούς, γαζώτριες, πλακάδες κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται πολλές κενές θέσεις σε νομούς όπου δεν υπάρχουν υπό μετάταξη σιδηροδρομικοί, όπως σε Κυκλάδες, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβο, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Κιλκίς, Φωκίδα, Χίο και Χανιά. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι μετατάξεις θα πραγματοποιηθούν εντός του νομού όπου απασχολούνται σήμερα οι σιδηροδρομικοί, εντοπίζεται πρόβλημα στις παραπάνω περιοχές.

Σε περίπτωση που μία θέση διεκδικείται από περισσότερους υποψηφίους, τότε θα προκρίνονται βάσει μοριοδότησης, τυπικών προσόντων, κοινωνικών κριτηρίων, ηλικίας και ετών προϋπηρεσίας.

Των Φωτεινης Kαλλιρη και Aλεξανδρας Kασσιμη

ΠΡΕΖΑ TV
25-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: