Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2010

ΝΕΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν από το πρωί σήμερα Πέμπτη στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων από το 2011. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται αυτή την ώρα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι φοιτητές συγκρούστηκαν αλλεπάλληλες φορές με την αστυνομία προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό των αρχών γύρω από το κοινοβούλιο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν από νωρίς το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι φοιτητές προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας, η οποία απάντησε χτυπώντας τους με κλομπ. Οι διαδηλωτές πέταξαν ένα καπνογόνο προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι δυσκολεύονταν ιδιαίτερα να συγκρατήσουν το πλήθος.

Πολλοί φοιτητές κρατούν πανό που γράφουν: "Μηδενίστε τα πανεπιστημιακά δίδακτρα και τις μειώσεις δαπανών".

Πρόκειται για την τέταρη διαδήλωση που οργανώνεται στο Λονδίνο τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με τις ενώσεις των φοιτητών, περίπου 20.000 άνθρωποι παίρνουν μέρος στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι αυτοί που έχουν βρεθεί κυρίως στο στόχαστρο των φοιτητών γιατί προεκλογικά είχαν δεσμευθεί ότι ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων, ενώ δήλωναν ότι θα τα μείωναν σταδιακά τα επόμενα έξι χρόνια.

Σήμερα το βράδυ ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο. Κάποια μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που παίρνουν μέρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, αναμένεται να το καταψηφίσουν ή να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πρόκειται να ταχθούν κατά του νομοσχεδίου.

"Η ψήφος για τα δίδακτρα θα είναι το πρώτο δύσκολο τεστ για το πώς θα καταφέρει να διατηρηθεί η κυβέρνηση συνασπισμού", δήλωσε ο Μπεν Πέιτζ επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos MORI. "Ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει για τα κόμματα που παίρνουν μέρος στην κυβέρνηση", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση πάντως ισχυρίζεται ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία για να μπορέσει να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ οι επικριτές του σχεδίου ότι θα αποτρέπει τους λιγότερο εύπορους μαθητές από το να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο.

ΠΡΕΖΑ TV
9-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: