Τετάρτη, Δεκεμβρίου 15, 2010

ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ …ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ;;;

Φθάνοντας αύριο στις Βρυξέλλες για να λάβει µέρος στη ΣύνοδοΚορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου κουβαλά δυο «φορτία» τα οποία, ανάλογα µε αυτόν που τα κοιτά, µπορείνα χαρακτηρισθούν θετικά ή αρνητικά – αλλά πάντως και τα δυο καθοριστικά για τις µελλοντικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη.

Το ένα είναι η αποδεδειγµένη αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτεί η τρόικα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας – περιλαµβαν οµένων εκείνων που«σηκώνουν πολύ νερό» όσοναφορά την αποτελεσµατικότητά τους, όπως είναιοτρόπος προώθησηςτης απελευθέρωσης της αγοράςεργασίας. Το δεύτερο είναι οι έντονες αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές,απέναντι στα µέτρα που επιβάλλει το Μνηµόνιο – και οιοποίες µπορεί να µην απειλούν ευθέως την κυβέρνηση Παπανδρέου, υποσκάπτουν όµως σταθεράτην εµπιστοσύνη τωνελλήνων πολιτών στο πολιτικό σύστηµα. Κοινοτικές πηγές, σχολιάζοντας καιτην πρόσφατη έκφραση ικανοποίησης από πλευράς της κ. Μέρκελ για την «πρόοδο» του ελληνικού προγράµµατος,έλεγαν ότι«τα πάντα έχουνδύο όψειςκαι το να υποτιµούµε το ενδεχόµενο πολιτικήςαστάθειαςθα ήταν ολέθριο λάθος». Επισήµαιναν µάλιστα πως η σταθερή απώλεια εµπιστοσύνηςστο πολιτικό σύστηµααπό την έναρξη της κρίσης και της εφαρµογής των άγριων προγραµµάτων λιτότητας είναι κοινό χαρακτηριστικό και στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία καιστην Ισπανία. Ο Φέλιξ Ροθτου γνωστού think tank CEPS των Βρυξελλών σε έκθεσήτουπουδηµοσιεύθηκε πρόσφατακάνει χρήση των στοιχείων του πρόσφατου Ευρωβαροµέτρου και υπολογίζει ότι περίπου 70% τωνπολιτών στιςπαραπάνω τρεις χώρες δεν εµπιστεύονται πλέον τα εθνικά κοινοβούλια – µια δραµατική πτώση σε σχέση µε τα στοιχεία του 2008. Αξίζει να σηµειωθεί πως ακριβώς το αντίθετο φαινόµενο παρουσιάζεται στη Γαλλία και τηΓερµανία – όπου στη µεν πρώτη η εµπιστοσύνη των πολιτώνστο πολιτικόσύστηµα παραµένει σταθερή, στη δε δεύτερη έχει αυξηθεί.


Ο κ. Ροθ κάνει ακόµη µια ενδιαφέρουσα παρατήρηση – πως «έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά και µόνον στο πώς θα αποφύγουµε µια χρεοκοπία ώστε να προστατεύσουµε τον ευρωπαϊκό (στη συγκεκριµένη περίπτωση τον γερµανικό και τον γαλλικό) τραπεζικό τοµέα, οι πολιτικοί έχουνπροκαλέσει σοβαρή ζηµιά στη δηµοκρατικήκαι πολιτική σταθερότητα των χωρών της περιφέρειας…».

Ερχεται έτσινα επιβεβαιώσει τις υποψίες και πληροφορίες που διαρρέουν όλο το τελευταίο διάστηµαπως τοσχέδιο διάσωσης της Ελλάδαςαλλά και ο προσωρινόςµηχανισµόςστήριξης των 750 δισ. δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα γαλλογερµανικό σχέδιο για την προστασία των τραπεζών τους, οι οποίες είχαν στα χέρια τους οµόλογα των χωρών της περιφέρειας.

ΠΡΕΖΑ TV
15-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: