Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2010

ΟΙ ΗΠΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΡΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η Ουάσινγκτον λειτούργησε παρασκηνιακά για να εμποδίσει τη μεταφορά ιρανικών και συριακών όπλων σε ισλαμιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο επικαλείται τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύονται από τον ιστότοπο WikiLeaks.
Οι ΗΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, άσκησαν πίεση στις αραβικές κυβερνήσεις να μην συνδράμουν το λαθρεμπόριο όπλων προς την παλαιστινιακή Χαμάς ή την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν τμήμα των 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και δημοσιοποιούνται.
Από τα τηλεγραφήματα προκύπτει ότι η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Σουδάν τον Ιανουάριο του 2009 να μην επιτρέψει την παράδοση ιρανικών όπλων στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έγραψε η Guardian.
Οι αμερικανοί διπλωμάτες κλήθηκαν να εκφράσουν "εξαιρετικό ενδιαφέρον" όσον αφορά το θέμα αυτό στις σουδανικές αρχές, αναφέρει.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Τσαντ πληροφορήθηκαν για τα σχέδια των Ιρανών και προειδοποίησαν ότι οι όποιες παραδόσεις όπλων θα παραβίαζαν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν τις εξαγωγές ιρανικών όπλων, προσθέτει το δημοσίευμα.
Το Σουδάν απάντησε ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκε αποστολές όπλων για το Ιράν ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οργάνωση.
"Δεν επιτρέπουμε κανένα είδος όπλων να μεταφερθεί μέσω του Σουδάν σε οποιονδήποτε προορισμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μουάβια Οσμάν Χαλίντ.
Ο ισχυρισμός για την ανάμειξη του Σουδάν σε εξαγωγές όπλων προς τη Χαμάς συμπίπτει με το αίτημα που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του Χαρτούμ να αφαιρεθεί από τη λίστα της Ουάσινγκτον με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.
Τον Μάρτιο του 2009, το CBS News μετέδωσε ότι ισραηλινό αεροσκάφος είχε επιτεθεί δύο μήνες νωρίτερα εναντίον αυτοκινητοπομπής που υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στο Σουδάν, σκοτώνοντας περισσότερους από 30 ανθρώπους, για να εμποδίσει την παράδοση όπλων στη Χαμάς στη Γάζα.
Έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρουν ότι το Χαρτούμ στη συνέχεια κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εξαπέλυσε δύο αεροπορικές επιδρομές στο ανατολικό Σουδάν: μία τον Ιανουάριο του 2009 με 43 νεκρούς και μία στις 20 Φεβρουαρίου με 45 νεκρούς.
Τον Μάρτιο του 2009 οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ιορδανία και την Αίγυπτο για τα νέα σχέδια του Ιράν να μεταφέρει ένα φορτίο με "φονικό στρατιωτικό εξοπλισμό" στη Συρία και στη συνέχεια στο Σουδάν και τελικώς στη Χαμάς, έγραψε η Guardian.
Τον Απρίλιο του 2009, ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου στρατηγός Χαμπίμπ ελ-Αντλι, περιγράφεται από τα αμερικανικά τηλεγραφήματα ότι βρισκόταν πίσω από την εξάρθρωση πυρήνα της Χεζμπολάχ στο Σινά, έγραψε επίσης η εφημερίδα.
ΜΜ

ΠΡΕΖΑ TV
7-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: