Πέμπτη, Δεκεμβρίου 02, 2010

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΕΛΙΞΙΑ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα περιφρουρώντας τις συλλογικές συμβάσεις, η υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε χθες στη Βουλή να συμμερίζεται την ανησυχία για το «ελευθέρας» που χορηγεί το Μνημόνιο στη μείωση μισθών.

«Βρισκόμαστε στη μέση των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση για ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά κάτω από όρια τέτοια που να αποτρέψουν ανεξέλεγκτη δυναμική με αρνητικές συνέπειες και στους μισθούς των εργαζομένων και στην αγορά» υπογράμμισε η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα και θα σηματοδοτεί τις αλλαγές στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατά τις επιταγές του Μνημονίου.

«Πήραμε το μήνυμα, ετοιμάζετε νέα επιδρομή, χειρότερη από την προηγούμενη», αντέδρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, υποστηρίζοντας πως η «ελεγχόμενη ευελιξία» στην οποία αναφέρθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επί της ουσίας δηλώνει άμεση κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. «Με τις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών θα γίνει σφαγείο. Σε μια σειρά από κλάδους θα έχουμε μειώσεις από 10%-40%. Στην πράξη επιχειρείται να περάσει το ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες, άρα πρέπει να περάσουμε στην ατομική διαπραγμάτευση» κατέληξε.

«Η κυβέρνηση, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος της, πιστεύει πως οι συλλογικές συμβάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη και την ανταγωνιστικότητα» διαβεβαίωσε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ η υπουργός, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζοντας πως «η δυνατότητα απόκλισης μιας επιχειρησιακής σύμβασης από τις αντίστοιχες κλαδικές αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Αυτό που ερχόμαστε να ρυθμίσουμε είναι ο τρόπος και το εύρος της εφαρμογής τους», η κ. Κατσέλη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο διακύβευμα: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών. Ζητούμενο είναι να δοθεί η δυνατότητα ευελιξίας χωρίς αυτό να σημαίνει καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Θέλει πολλή προσοχή η ρύθμιση για ένα πλαίσιο που να συνδέει την ευελιξία με την ασφάλεια».

Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή συζήτηση και ο αν. υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με τη σειρά του επιχείρησε να καθησυχάσει τις εκτιμήσεις περί μείωσης στις επικουρικές συντάξεις. «Δεν υπάρχει καμία απόφαση για οριζόντια μείωση των συντάξεων» είπε, αφήνοντας ωστόσο το ζήτημα ανοιχτό καθώς εξήγησε πως, εάν διαπιστωθεί πως όσα Ταμεία χορηγούν αυτή τη στιγμή υψηλές συντάξεις δεν μπορούν να συνεχίσουν την ερχόμενη πενταετία, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: