Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Τεράστιες φαίνεται πως είναι οι ζημιές στην κτηνοτροφία της Κρήτης από τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους της προηγούμενης εβδομάδας και το πιο δυσάρεστο είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν δικαιούνται αποζημιώσεων για τους στάβλους τους που κατέρρευσαν.

Οι στάβλοι δεν έχουν νομιμοποιηθεί λόγω του υψηλού κόστους. το οποίο απαιτείται για αυτές τις διαδικασίες, σύμφωνα με τον κτηνοτροφικό σύλλογο που είχε αναπτύξει πρωτοβουλία μαζικής έκδοσης αδειών (για τη μείωση του κόστους) αλλά μπλοκαρίστηκε από τους μηχανικούς. Επίσης ακαριαίο θάνατο βρήκαν αρκετά πρόβατα από κεραυνούς που έπεσαν στα βουνά.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου ενημερώνει για το πρόβλημα αυτό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική ανοικτή επιστολή του.

Όπως αναφέρει «ακραία καιρικά φαινόμενα με την πρόσφατη πρωτοφανή χιονόπτωση αλλά και ασυνήθιστους ανεμοστρόβιλους, κατέστρεψαν ολοσχερώς τις στέγες αρκετών στάβλων στο νομό Ηρακλείου.


Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση σε σταβλικές εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Το έλλειμμα που αφορά την νομιμοποίηση των στάβλων και την έκδοση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων το έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στο Υπουργείο.

Από το 2007, τονίζει ο κτηνοτροφικός σύλλογος, ζητούμε την κατάργηση του κώδικα κατώτερων αμοιβών μηχανικών που μας μπλόκαρε μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ και ανέστειλε την διαδικασία του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού που πραγματοποίησε το σωματείο μας για το κόστος των τοπογραφικών.

Ζητούμε επίσης διακαώς την απλοποίηση όλης της διαδικασίας προκειμένου να μειωθεί το κόστος για να διευκολυνθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες άδειες και να νομιμοποιηθούν όλοι οι στάβλοι που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και θεωρούνται αυθαίρετα κτίσματα αξιοποιώντας την ευεργετική ΚΥΑ εξαίρεσης από κατεδάφιση.

Ως εκ τούτου ζητούμε κατ’ εξαίρεση την αποζημίωση όλων των κατεστραμμένων στάβλων καθώς και ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό για την νομιμοποίηση τους και την αδειοδότηση όλων των κτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ρευματοδότηση και εκσυγχρονισμό» καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου.

cretalive.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: