Πέμπτη, Δεκεμβρίου 30, 2010

ΣΥµΦΩΝΙΑ µΕ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡµΑΚΕΙΑ

Διαφωνία σε ήπιο κλίµα διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας µε τους φαρµακοποιούς για την απελευθέρωση του κλάδου.
Οι δύο πλευρές συναίνεσαν στη συστέγαση φαρµακείων, µέτρο που ανοίγει τον δρόµο της επαγγελµατικής αποκατάστασης και σε νέους φαρµακοποιούς, «αγκάθια» ωστόσο στον διάλογο παραµένουν το άνοιγµα των φαρµακείων το Σάββατο αλλά και οι αλλαγές στα πληθυσµιακά κριτήρια για τη λειτουργία νέων φαρµακείων. Μετά τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόµενος στους συνδικαλιστές του κλάδου, είπε πως «πρέπει να δώσουµε χρόνο στη διαφωνία µας» και πρόσθεσε πως µπορεί να δοθεί παράταση στον διάλογο για περίπου έναν µήνα. Ειδικότερα, αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας έγινε η πρόταση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεόδωρου Αµπατζόγλου για τις συστεγάσεις φαρµακείων – χωρίς στην περίπτωση αυτή να ισχύσουν τα πληθυσµιακά κριτήρια.

Με τη ρύθµιση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης αδειών σε άνεργους φαρµακοποιούς, που θα µοιράζονται την ίδια επαγγελµατική στέγη µε συναδέλφους τους, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται ο αριθµός των φαρµακείων.

Οι διαπραγµατεύσεις. Πάγιο αίτηµα των φαρµακοποιών όµως, στην περίπτωση αυτή, είναι πως ο αρχικός αδειούχος φαρµακοποιός θα έχει ποσοστό συµµετοχής τουλάχιστον 51%. Σηµειώνεται πως η συµφωνία στις συστεγάσεις φαρµακείων «σβήνει» οριστικά από την ατζέντα των θεµάτων για τα οποία διαβουλεύονται οι δύο πλευρές την πρόταση της άρσης της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των φαρµακείων. Θετική ήταν η έκβαση των διαπραγµατεύσεων και σε ό,τι αφορά την καθιέρωση ποσοστού έκπτωσης (rebate) των φαρµακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταµεία ανάλογα µε τον τζίρο τους – µε την προϋπόθεση πως οι ασφαλιστικοί οργανισµοί εξοφλούν τους λογαριασµούς τους εντός 45 ηµερών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας πρότεινε το ποσοστό αυτό να κυµανθεί µεταξύ 0-7% ανάλογα µε τον τζίρο του κάθε φαρµακείου από κάθε ασφαλιστικό ταµείο, µε τους φαρµακοποιούς να επιµένουν ότι η «έκπτωση» των φαρµακοποιών δεν µπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του αντίστοιχου των φαρµακοβιοµηχανιών.

Αντίθετα, η λειτουργία των φαρµακείων το Σάββατο παραµένει σηµείο τριβής, µε τον πρόεδρο του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντο να επιµένει πως πρέπει να µπει πλαφόν 20-25% στον αριθµό των φαρµακείων που θα είναι ανοιχτά το Σάββατο. Και αυτό γιατί, όπως είπε, εάν δεν υπάρξουν σχετικές ρυθµίσεις, τότε θα δοθεί – έστω και άτυπα – το πράσινο φως σε κεντρικά φαρµακεία να ανοίγουν κάθε Σάββατο δίχως περιορισµούς.

Ο κ. Λοβέρδος άφησετο θέµα ανοιχτό προς συζήτηση, παραδέχτηκε ωστόσο πως θα ήταν πιο πειστική λύση για τους «δανειστές» της χώρας η ρύθµιση αυτή να µην έχει περιορισµούς. Ετσι, πρότεινε να διηµερεύει όποιος φαρµακοποιός επιθυµεί υπό τον όρο πως θα έχει εξασφαλιστεί ένα µίνιµουµ ποσοστό λειτουργούντων φαρµακείων (παραδείγµατος χάριν, το 20%).

Στο µεταξύ, αιφνιδιαστική ήταν η αναφορά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για αλλαγή των πληθυσµιακών κριτηρίων προς τα κάτω για την ίδρυση φαρµακείου. Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, πρότασή του είναι να µειωθεί το πληθυσµιακό όριο για τη λειτουργία νέων φαρµακείων από τους 1.500 κατοίκους που είναι σήµερα στους 1.000 κατοίκους – και κατ’ εξαίρεση στους 1.300 σε περιοχές µε ιδιαίτερες ανάγκες.

Το ενδεχόµενο αυτό προκάλεσε τις αντιδράσειςτων εκπροσώπων των φαρµακοποιών, µετον γενικό γραµµατέα ∆ηµόσιας Υγείας Αντώνη ∆ηµόπουλο να διευκρινίζει πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να οριστεί ένα «ταβάνι» στον αριθµό έκδοσης νέων αδειών (για παράδειγµα, 300-500 νέες άδειες για την ενίσχυση συγκεκριµένων περιοχών της χώρας). Σηµειώνεται ότι οι συνδικαλιστές του κλάδου εµφανίζονται προβληµατισµένοι µε την εξέλιξη του διαλόγου, αν και παραδέχονται πως υπήρξε σύγκλιση σε βασικά σηµεία.

Οπως σηµειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, αναγγέλλοντας έκτακτη συνέλευση για την ερχόµενη ∆ευτέρα, «οποιαδήποτε τελική συµφωνία υπάρξει µε το υπουργείο θα αφορά συµφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινόµενων µέτρων, γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισµός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεµάτων αφήνουν εκκρεµότητες που δηµιουργούν τριβές εις βάρος της ηρεµίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισµένων».

ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: