Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΣΕ «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ» ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ

Γκρεμίζει τον κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα το αναθεωρημένο Μνημόνιο πριν καν αυτός δημιουργηθεί. Μία, ακόμη, κυβερνητική δέσμευση, αυτή περί της δημιουργίας ισχυρού κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, φαίνεται να ανατρέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Η Αγροτική θα παραμείνει πλέον μόνη της και κατά τα φαινόμενα αποψιλωμένη, ενώ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Αττικής οδεύουν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση μόλις οι χρηματιστηριακές συνθήκες το επιτρέψουν. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει μέτρα τα οποία θα παρέχουν στις τράπεζες την αναγκαία ευελιξία για τη μείωση του κόστους τους.

Πιο αναλυτικά, για την ΑΤΕ προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης, που ήδη ανακοινώθηκε χθες, θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο εντός του Ιανουαρίου προκειμένου να καταγραφεί πλήρως η θέση της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση η ΑΤΕ θα λειτουργήσει ως ένα αυτόνομο ίδρυμα. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μία νέα αξιολόγηση για να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες, μετά τη νέα αξιολόγηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου από ελεγκτική εταιρεία.

Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει το διαχωρισμό σε δύο κομμάτια. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξετάσει το ενδεχόμενο διάθεσης της άμεσης συμμετοχής της στο Ταχ. Ταμιευτήριο και της έμμεσης συμμετοχής της στην Τράπεζα Αττικής.

Οσον αφορά το εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων, ώς το τέλος Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κατατάξουν όλους τους εγγεγραμμένους τραπεζικούς υπαλλήλους στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας. Η ευρύτερη απορρύθμιση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ευελιξία στον καθορισμό των μισθών και των συνθηκών εργασίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: