Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΡΡΑΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ- ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στις δύο εκρήξεις πακέτων στη Ρώμη, τόνισε ότι "ακολουθείται η αναρχική οδός.

"Οι ενδείξεις είναι ανάλογες με εκείνες των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το Νοέμβριο και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη σωστή οδό" είπε και πρόσθεσε ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολύ βίαιες ομάδες, που είναι παρούσες και στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Agi είχε μεταδώσει ότι "τα δύο εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής φέρονται να εστάλησαν από την Ελλάδα".


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", οι αρχές εξετάζουν δυο πιθανές οδούς: εκείνη των Ελβετών αναρχικών, που ζητούν την απελευθέρωση του οικολόγου-αναρχικού Μάρκο Κάμενις, αλλά και αυτή των Ελλήνων αναρχικών, που μπορεί να εμπλέκονται άμεσα στις εκρήξεις.

Στο μεταξύ, ύποπτο δέμα εστάλη στην πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βέρνη, ανακοίνωσε η ελβετική αστυνομία. Τμήματα του κτιρίου εκκενώθηκαν και πραγματοποιούνται έλεγχοι στο δέμα.


Οι ιταλικές αρχές ζήτησαν να τηρούνται πολύ προσεκτικές διαδικασίες, κυρίως σε ότι αφορά την παραλαβή της αλληλογραφίας από πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Οι καραμπινιέροι, περισυνέλεξαν ότι έχει απομείνει από τους δυο εκρηκτικούς φακέλους και πρόκειται να προχωρήσουν σε σειρά εξακριβώσεων και ερευνών, με την βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών.

Η ειδική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Ρώμης, ξεκίνησε έρευνα την υπόθεση, με την κατηγορία επίθεσης με τρομοκρατική πρόθεση. Οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, ενώ πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης, αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν αποκλείεται να παραδοθούν και νέα εκρηκτικά πακέτα.

Κατά την έκρηξη στην ελβετική πρεσβεία τραυματίστηκε ένας 53χρονος υπάλληλος, όταν άνοιξε το παγιδευμένο δέμα, που είχε δεχθεί η πρεσβεία. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο στο κέντρο της Ρώμης και σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί το αριστερό του χέρι.

Από την έκρηξη στην πρεσβεία της Χιλής τραυματίστηκε ένας άνδρας, ο οποίος φέρει τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, δεν βρέθηκαν επικίνδυνα στοιχεία σε ύποπτο δέμα που εντοπίστηκε στην πρεσβεία της Ουκρανίας. "Δεν έχει βρεθεί τίποτε μέχρι στιγμής. Είμαστε ασφαλείς προς το παρόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Γεβγέν Μίτσκεβιτς.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προγραμματίζεται να έχει εκτάκτως συνομιλίες για τα περιστατικά αυτά με τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε το περιστατικό.
"Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά είναι σίγουρα σοβαρά συμβάντα", πρόσθεσε και σημείωσε ότι "η Ιταλία, παρενέβη ήδη ώστε οι πρεσβείες της που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας".



Mε την υπόθεση Ελβετού αναρχικού συνδέεται, σύμφωνα με MME, η έκρηξη δέματος στην ελβετική πρεσβεία στη Ρώμη. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση, βρίσκονται, πιθανότατα, αναρχικοί, που ζητούν την απελευθέρωση του Μάρκο Κάμενις, του 58χρονου Ελβετού, ο οποίος θεωρείται εμβληματική φιγούρα του αναρχικού - οικολογικού κινήματος.

Τη δεκαετία του ΄70 ο Κάμενις ανέπτυξε δράση με θέσεις και παρεμβάσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το 1980 συνελήφθη για σαμποτάζ ελβετικών μονάδων παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Κατάφερε να αποδράσει το 1981 και επί εννέα χρόνια ζούσε στην Ιταλία με πλαστά προσωπικά στοιχεία. Το 1991 συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές, με μία νέα κατηγορία, αυτή του σαμποτάζ σε βάρος του δικτύου ηλεκτροδότησης και καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης.

Μετά τη μεταφορά του σε εννέα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, το 2002 εκδόθηκε στην Ελβετία. Το 2004 η ελβετική δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 17 ετών για τη δολοφονία δεσμοφύλακα, ενώ αθωώθηκε για άλλη, παράλληλη κατηγορία, που σχετιζόταν με ανθρωποκτονία συνοριακού φύλακα.

Το 2007 το εφετείο της Ζυρίχης μείωσε την καταδίκη του, από δεκαεπτά σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και αν δείξει καλή διαγωγή, ο Ελβετός αναρχικός μπορεί να αποφυλακισθεί μέσα στο 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, αναρχικοί με τη σημερινή τους επίθεση, ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του.

Οι σημερινές εκρήξεις έπονται του εντοπισμού ύποπτου πακέτου σε ένα άδειο τρένο του υπογείου της Ρώμης την Τρίτη. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι στο πακέτο δεν υπήρχε πυροκροτητής και ότι δεν περιείχε εκρηκτικά. Ωστόσο ο δήμαρχος της Ρώμης δήλωσε ότι δεν συνδέονται τα δύο περιστατικά.

Πηγή: nooz.gr

ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: