Κυριακή, Δεκεμβρίου 12, 2010

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ - ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ .ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Της Ελενας Kαρανατση

H τελευταία 48ωρη απεργία των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, έκανε, απλώς, τον... κάδο να ξεχειλίσει. Και το πρόβλημα να αναδυθεί στην επικαιρότητα, όπως και όλες τις κατά καιρούς προσπάθειες που έγιναν για να δοθεί λύση. Με σημαντικότερη αυτήν της σύμπραξης με ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής και διαχείρισης αποβλήτων, που στην πράξη όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά αμφίσημη. Αλλού απέδωσε κι αλλού βούλιαξε σε κάποια χωματερή.

Κύθνος

Χαρακτηριστική περίπτωση: Ο νησιωτικός δήμος Κύθνου, ένας από τους 17 νέους δήμους, που ενώ έχει δικό του ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) δεν διαθέτει υπηρεσία καθαριότητας. «Είχαμε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την αποκομιδή για 50.000 ευρώ τον χρόνο και πραγματικά το νησί ήταν πεντακάθαρο. Τώρα, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει στην τουριστική καλοκαιρινή σεζόν. Εχουμε μόλις ένα όχημα, το οποίο δεν επαρκεί, δύο οδηγούς και τέσσερις εργάτες, η σύμβαση των οποίων λήγει τον Φεβρουάριο. Είχαμε υποβάλει αίτημα στο ΑΣΕΠ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά απερρίφθη», εξηγεί στην «Κ» ο απερχόμενος δήμαρχος Κύθνου, κ. Αντώνης Ζαμπέτας.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος, σε περιοχές όπου ο τρόπος δράσης των εταιρειών καθαριότητας δεν αποδείχθηκε και τόσο «καθαρός». Στην Ελλάδα του 2010, στο λεκανοπέδιο Αττικής υπάρχουν ακόμα δήμοι που μεταφέρουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα τα σκουπίδια τους, καθώς δεν έχουν όλοι όσα απορριμματοφόρα χρειάζονται. Ειδικά, στην Ανατολική Αττική ένας από τους 3 - 4 δήμους που έχει χρησιμοποιήσει ιδιώτες για την μεταφορά αποβλήτων είναι το Κορωπί. Ο απερχόμενος δήμαρχος Κρωπίας, Θ. Αθανασόπουλος, μιλώντας στην «Κ», αποκάλυψε ότι «παρότι μας κόστισε πολύ φθηνά, μόλις 12 ευρώ ο τόνος, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τη συνεργασία μας με την εταιρεία στην οποία είχαμε αναθέσει μόνο τη μεταφορά των απορριμμάτων και όχι την αποκομιδή, ύστερα από καταγγελίες ότι η εν λόγω εταιρία μετέφερε στον ΧΥΤΑ μαζί με τα οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εργολάβοι χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένα απορριμματοφόρα, για να μαζεύουν τα σκουπίδια από μικρούς δήμους και στο τέλος αδειάζουν τα σκουπίδια όπου βρουν! Στην περίπτωση που επιλέξουν να τα εναποθέσουν σε νόμιμο ή... ημινόμιμο χώρο, τότε η πρακτική τους είναι να ανεβάσουν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη για τους δήμους.

Στην Πελοπόννησο, την Περιφέρεια με τις περισσότερες χωματερές, που μαστίζεται όσο καμία άλλη από το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας έκαναν... πάρτι μέχρι πρότινος, καθώς χρέωναν τους περισσότερους δήμους με υπέρογκα ποσά.

Γύθειο

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα το Γυθείου, ενός από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που συνεργάστηκε με ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή. Ο πρώην δήμαρχος, Μ. Βολάκος, παραιτήθηκε όταν τα σκουπίδια είχαν πλέον σχηματίσει βουνά σε όλη την πόλη. Ωστόσο,, και ο απερχόμενος δήμαρχος, Σ. Χατζηχαραλάμπους, έχει πλέον απηυδήσει με την κατάσταση. «Να φανταστείτε ότι δεν έχουμε καν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Kάποια στιγμή ξεφύτρωσαν οι λεγόμενοι εργολάβοι και απομυζούν τα λίγα χρήματα που διαθέτουν οι δήμοι. Επειτα από δημοπρασία, αναθέσαμε πέρυσι σ’ έναν εργολάβο τη δουλειά έναντι 230.000 ευρώ για 4 μήνες. Μας χρέωσε 130 ευρώ τον τόνο! Τον Σεπτέμβριο, σταμάτησε γιατί άργησε να πληρωθεί». Τώρα, το Γύθειο ξαναγέμισε σκουπίδια. Υπάρχουν και χειρότερα.

Στον δήμο Καλαμάτας, η αποκομιδή των σκουπιδιών κοστίζει 250.000 ευρώ κάθε μήνα. «Με δικαστική απόφαση έκλεισε ο σκουπιδότοπος που είχαμε και αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε με σκουπιδοεργολάβους. Πρόκειται για κανονική οικονομική αιμορραγία», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Παν. Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας.

Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε χθες στην Kερατέα μεταξύ κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για την κατασκευή XYTA και των MAT, που έκαναν χρήση χημικών. Tα πνεύματα ηρέμησαν λίγο μετά το μεσημέρι.

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: