Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν σήμερα «κατασκευασμένη» την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν, που καθιστά υπεύθυνους τους αντάρτες για τα δύο τρίτα των θανάτων και των τραυματισμών κατά τους 10 πρώτους μήνες του 2010.

Στην τετραμηνιαία έκθεσή του για το Αφγανιστάν που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι απώλειες αμάχων αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Οκτωβρίου 2010, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2009.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 6.215 απώλειες αμάχων από διάφορα συμβάντα, ανάμεσά τους 2.412 θάνατοι και 3.803 τραυματισμοί, ενώ το 76% αυτών καταλογίζεται σε "αντικυβερνητικά στοιχεία".

Μόλις το 12% του συνόλου των απωλειών οφείλονται στις ξένες και αφγανικές δυνάμεις, μία μείωση 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα συμπεράσματα του ΟΗΕ απορρίπτουν οι Ταλιμπάν. "Το ισλαμικό εμιράτο θεωρεί την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ ως μία κατασκευασμένη εικόνα και πιστεύει ότι πρόκειται επίσης για μία προπαγανδιστική προσπάθεια ώστε να καλυφθούν οι αμερικανικές βαρβαρότητες, όπως έχει γίνει τα τελευταία εννέα χρόνια στο Αφγανιστάν", αναφέρουν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν σε δήλωσή τους στα μέσα ενημέρωσης. Στην ανακοίνωση προσθέτουν άλλωστε ότι η έκθεση του ΟΗΕ θα παραπλανήσει μόνο όσους δεν γνωρίζουν τίποτα για το Αφγανιστάν και ότι θα πλήξει τη φήμη του ΟΗΕ.

 Οι επιθέσεις αυτοκτονίας των ανταρτών και οι αυτοσχέδιες βόμβες προκάλεσαν 998 θανάτους (το 55% του συνολικού αριθμού θανάτων που αποδίδεται στους αντάρτες) και τραυμάτισαν 2.062 αμάχους (το 70% του συνολικού αριθμού που αποδίδεται στους αντάρτες) σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Από τις 742 απώλειες αμάχων που αποδίδονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ανάμεσά τους 162 θανάτους και 120 τραυματισμούς, προσθέτει η έκθεση.

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: