Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί σχετικά με την υπό όρους απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, αποδεχόμενοι τη συστέγαση νέων φαρμακοποιών.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί συμφώνησαν στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους νέους φαρμακοποιούς, επιτρέποντας τις συστεγάσεις. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξηθούν τα φαρμακεία, τα οποία είναι ήδη πολλά, ενώ θα δοθεί επαγγελματική διέξοδος στους νέους φαρμακοποιούς.


Συμφωνήθηκε επίσης η κλιμακωτή έκπτωση των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν μερικώς στην αλλαγή του πληθυσμιακού κριτηρίου για το άνοιγμα φαρμακείου.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία το Σάββατο όλων των φαρμακείων και όχι μόνον εκείνων που εφημερεύουν, οι φαρμακοποιοί πρότειναν λειτουργία του 20%- 25% των φαρμακείων κυκλικά, από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες.

Ο υπουργός ζήτησε να επιτρέπεται η λειτουργία σε όλους, να είναι δηλαδή στην ευχέρεια του φαρμακοποιού αν θα λειτουργήσει το φαρμακείο του το Σάββατο ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, ωστόσο οι φαρμακοποιοί σε αυτό το σημείο παραμένουν αρνητικοί. Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές, το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Ο Υπουργός επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι "δεν θέλουμε να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος, πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα. Γι' αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων".

"Δεν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις τουλάχιστον προς το παρόν" δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ανδρέας Λουράντος.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε και κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και αυτά τα θέματα.
ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: