Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΚΟΜΜΑ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Το δικό τους «κόμμα» ετοιμάζονται να συστήσουν οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές, για να έχουν τα πλήρη δικαιώματα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Οι σχετικές συζητήσεις, κυρίως μεταξύ των βουλευτών που βρίσκονται κάτω από τη στέγη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ήδη έχουν γίνει, ενώ πλέον έχουν αλλάξει και οι ισορροπίες στους ανεξάρτητους βουλευτές, μετά και τη διαγραφή του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Διαφορετικούς δρόμους ακολουθούν η Σοφία Σακοράφα και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ενώ ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιάννης Δημαράς έχουν βρει κοινό σημείο αναφοράς, καθώς στις αρχές του έτους αναμένεται να συστήσουν μια νέα πολιτική κίνηση.

Στα έδρανα της Βουλής -για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά δρώμενα- κάθονται 13 βουλευτές, εκ των οποίων οι εννέα ανήκουν σε δύο κόμματα - στη Δημοκρατική Συμμαχία (πέντε βουλευτές) και στη Δημοκρατική Αριστερά (τέσσερις βουλευτές), ενώ τέσσερις προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η λίστα
Σήμερα οι 13 «ανεξάρτητοι» βουλευτές είναι: Οι πέντε προερχόμενοι από τη ΝΔ: Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Κοντογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Κιλτίδης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Δημοκρατική Συμμαχία), οι τέσσερις εκ του ΣΥΡΙΖΑ: Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Θανάσης Λεβέντης (Δημοκρατική Αριστερά) και οι τέσσερις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ: Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Βασίλης Οικονόμου και Βαγγέλης Παπαχρήστου.

Εκπρόσωπος των «ανεξάρτητων» βουλευτών έχει οριστεί από τις αρχές Ιουνίου ο Φώτης Κουβέλης - συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα ορίζεται ως ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός 10 βουλευτές.

Ενώ ως ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιορίζεται σε πέντε, αν το κόμμα στο οποίο ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή.

Η αυτονομία των «πράσινων»
Ο Β. Παπαχρήστος έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, από τη μαρξιστική αριστερά προέρχεται και η Σ. Σακοράφα, ενώ ο Γ. Δημαράς έχει ρίζες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικές πορείες, συγκλίσεις και τώρα «ανεξάρτητοι» βουλευτές.

Γιάννης Δημαράς
Πάει για νέο φορέα

Δήλωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής. Μόλις πριν από λίγες ημέρες είπε ότι έκανε λάθος. Εάν δεν αλλάξει απόφαση, θα συνεργαστεί με τον Β. Οικονόμου στην ίδρυση Κέντρου Πολιτικής Δράσης.

Β. Παπαχρήστος
Κρατάει αποστάσεις

Είναι ο 13ος ανεξάρτητος βουλευτής και ο τέταρτος στη σειρά προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κρατά διακριτές αποστάσεις από τους άλλους συναδέλφους του βουλευτές, δηλώνοντας... ΠΑΣΟΚ. Κανένας ωστόσο δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον.

Σοφία Σακοράφα
Σκληρή στάση

Από την πρώτη στιγμή της διαγραφής της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει μια σταθερή και «σκληρή» αριστερή στάση. Αυτό έχει εκφραστεί με παρεμβάσεις της στη Βουλή, ακολουθώντας τον δικό της μοναχικό δρόμο.

Περιμένουν νέες αφίξεις από τη ΝΔ

Το πάρε - δώσε μεταξύ βουλευτών που πρόσκεινται στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη άρχισε εδώ και πολύ καιρό. Στις αρχές Ιουνίου στο γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη συναντήθηκαν οι εννέα, τότε, ανεξάρτητοι βουλευτές για να αναδείξουν τον εκπρόσωπό τους για τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Παρά το κλίμα συναίνεσης που υπήρξε, παρατηρήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την ανάδειξη του εκπροσώπου. Οι «ανεξάρτητοι» της ΝΔ έκαναν «μέτωπο» με τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας τον έμπειρο στα κοινοβουλευτικά Φώτη Κουβέλη.

Υποψήφια ήταν και η Σοφία Σακοράφα, η οποία όμως ψηφίστηκε μόνο από τον Β. Οικονόμου και τον Γ. Δημαρά. Το κλίμα τότε δεν «χάλασε» αν και στη συνέχεια, και κυρίως στη συζήτηση που έγινε για το πολυνομοσχέδιο, προέκυψαν πιο έντονες διαφωνίες και υποβόσκουσες δυσαρέσκειες. Αυτό εκφράστηκε κυρίως από τη Σοφία Σακοράφα, ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε στο «Εθνος της Κυριακής» και ο Βασίλης Οικονόμου καθώς τον λόγο πήραν μόνο η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κουβέλης.

Οι «ανεξάρτητοι» του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι συνάδελφοί τους βουλευτές, που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δημοκρατική Αριστερά, έχουν αγαστή συνεργασία και κυρίως την ανοχή του Προέδρου της Βουλής. Οπως ομιλίες σε νομοσχέδια παρ' ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, όπως έγινε στο κατ΄ επείγον όπου δεν δόθηκε ο λόγος στη Σ. Σακοράφα, αλλά στην Ντ. Μπακογιάννη και στον Φ. Κουβέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες -και μετά τις γιορτές-, το θέμα της συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα τεθεί εκ νέου. Κρίσιμος παράγοντας είναι η στάση των βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Εντονες επιφυλάξεις εκφράζει η Σοφία Σακοράφα -ουκ ολίγες φορές έχει επισημάνει τη μεγάλη πολιτική απόσταση που χωρίζει την ίδια με άλλους συναδέλφους της-, ενώ μοναχικό δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσει και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος. «Κλειδί» για τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -θα έχουν όλα τα προνόμια του Κανονισμού της Βουλής (δυνατότητα συμμετοχής σε όλο το εύρος του Κοινοβουλίου)- είναι ο Β. Οικονόμου και ο Γ. Δημαράς καθώς απαιτούνται δέκα βουλευτές.

Πάντως, από το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη θεωρούν πως θα προχωρήσει το σχέδιο - δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα μία ή δύο ακόμη αποχωρήσεις από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς μας επεσήμανε ότι «έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε περισσότερες επιτροπές καθώς και στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ορίζοντας κάθε φορά έναν εκπρόσωπο».

Ωστόσο, εκφράζει και αυτός τον προβληματισμό του για το πιθανό πολιτικό κόστος και πώς αυτό θα εκτιμηθεί από την κοινή γνώμη. Τον δικό τους κώδικα συνεννόησης έχουν βρει ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιάννης Δημαράς - πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, καθώς μετά τις γιορτές θα προχωρήσουν από κοινού στην ίδρυση πολιτικής κίνησης. Η δημοσιοποίηση της ιδρυτικής διακήρυξης δεν θα σημάνει αυτόματα ότι μπορεί το σχήμα αυτό να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα. Από την πορεία του «Κέντρου Πολιτικής Δράσης» θα κριθεί, όπως λένε στελέχη του, εάν θα προκύψει ένας νέος πολιτικός φορέας, ο οποίος θα έχει σημείο αναφοράς τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ 
ptsoutsia@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: