Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010

Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ... ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

Πού ποντάρει μια περιοχή για να προσελκύσει τουρίστες; Στα ειδυλλιακά τοπία, στα μνημεία, στη διασκέδαση... Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι διαθέσιμα τα παραπάνω «δυνατά» χαρτιά; Τότε τα επικίνδυνα ηφαίστεια, τα σκουπίδια, η μόλυνση, ακόμη και η... ραδιενέργεια αναβαθμίζονται σε θέλγητρα για τους τουρίστες-λάτρεις του επικίνδυνου και της καταστροφής.Στον τομέα του τουρισμού των άκρων πρωτοπορεί η Ουκρανία, που ανακοίνωσε ότι εντός του 2011 θα ανοίξει την απαγορευμένη ζώνη γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στους επισκέπτες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το πυρηνικό ατύχημα του 1986. Πριν από 25 χρόνια, ο αντιδραστήρας 4 του εργοστασίου εξερράγη και ένα ραδιενεργό νέφος διασκορπίστηκε σε μεγάλο τμήμα της βόρειας Ευρώπης. Το ατύχημα επηρέασε δραματικά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, στερώντας τη ζωή σε ένα συνολικό αριθμό ατόμων που παραμένει απροσδιόριστος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου έκτακτων αναγκών, ομάδα ειδικών σχεδιάζει μια διαδρομή η οποία θα επιτρέπει στους τουρίστες να ξεναγηθούν χωρίς να υπονομευθεί η υγεία τους. Ακόμη και η επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ελεν Κλαρκ, επισκέφθηκε το Τσέρνομπιλ και, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δήλωσε ότι εκφράζει τη στήριξή της στην πρωτοβουλία της ουκρανικής κυβέρνησης. Παραμένει ωστόσο το ερώτημα πόσο ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά η περιοχή, όπου 2.500 υπάλληλοι εργάζονται τηρώντας με αυστηρότητα τις βάρδιες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στη ραδιενέργεια, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Guardian».

Διαρροή
Η ανησυχία επιτείνεται αν λάβει κανείς υπόψη τον παράγοντα «σαρκοφάγο». Το κέλυφος από τσιμέντο και ατσάλι, που τοποθετήθηκε βιαστικά μετά το ατύχημα στον αντιδραστήρα προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις, είναι υπό κατάρρευση και από τις ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί σημειώνεται διαρροή ραδιενέργειας. Η ουκρανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει την παλιά κατασκευή με μια νέα «σαρκοφάγο», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

«Αν και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί η σαρκοφάγος, η κατάσταση των 180 τόνων ραδιενεργού υλικού παγιδευμένων στο εσωτερικό του εργοστασίου παραμένει ασαφής» αναφέρει η ιστοσελίδα www.ukrainianweb.com. Πρόκειται για ένα από τα ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν ήδη ξεναγήσεις στο Τσέρνομπιλ, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν παρέχουν καμία εγγύηση για την ασφάλεια των επισκεπτών.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr



Αποδράσεις σε τόπους... τοξικούς

Ο κίνδυνος και η αίσθηση του διαφορετικού φαίνεται άλλωστε ότι αποτελούν κοινά στοιχεία των περίεργων ταξιδιωτικών αποδράσεων που δεν περιορίζονται μόνο σε ουκρανικό έδαφος. Παρόμοια... τοξική έμπνευση είχαν και οι αρχές στην Ινδία όταν αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τις πύλες του εργοστασίου χημικών στο Μποπάλ, όπου το 1984 -μετά από διαρροή- έχασαν τη ζωή τους 3.500 άνθρωποι μέσα σε μερικές μέρες και άλλοι 15.000 τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό.

Οι προτάσεις για τους τολμηρούς δεν σταματούν εδώ. Οσοι αψηφούν τον κίνδυνο μπορούν να επισκεφθούν το ενεργό ηφαίστειο Μεράπι στην Ινδονησία, το οποίο εξερράγη φέτος το φθινόπωρο σκοτώνοντας πάνω από 350 ανθρώπους και αναγκάζοντας 400.000 από τις γύρω περιοχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. H κοντινή πόλη Γιογκιακάρτα είδε την τουριστική της κίνηση να μειώνεται κατά 70% και τα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν αρχίσει πια να πουλούν πακέτα εκδρομών που περιλαμβάνουν και το ηφαίστειο.

Η ταξιδιωτική λίστα μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλες πρωτότυπες ιδέες, όπως αυτή του «Foreign Policy». Σύμφωνα με το περιοδικό είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν τα κρουαζιερόπλοια να μεταφέρουν τουρίστες στα βορειοανατολικά της Χαβάης για να μπορέσουν να «θαυμάσουν» τη μεγάλη μάζα από σκουπίδια και χημικά που εντοπίζεται στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, όπου επιπλέει σαν? μνημείο αλόγιστης κατανάλωσης και ρύπανσης. Εξάλλου, ήδη ολλανδική εταιρεία σχεδιάζει να ανακυκλώσει τα εν λόγω «υλικά», δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί.

ΠΡΕΖΑ TV
31-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: