Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΔΡΑ Η COCA COLA 3Ε;

Πληθαίνουν οι φήμες για αλλαγή έδρας της Coca Cola 3Ε.Η πολυεθνική που διατηρεί ένα από τα πιο δυναμικά της εργοστάσια στο Βόλο με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητες σε 28 χώρες, με 2.500 εργαζόμενους, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακομίσει την έδρα της σε μία από τις χώρες των Βαλκανίων. Έντονος προβληματισμός και μεταξύ των εργαζομένων στο τοπικό εργοστάσιο, καθώς ενδεχόμενη τέτοια αλλαγή θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις εργασιακές τους σχέσεις.

Βασική αιτία που φαίνεται να έχει παρακινήσει την πολυεθνική να σκέφτεται πολύ σοβαρά να
μετακομίσει είναι το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις στη χώρα, αλλά και το υψηλό κόστος -όπως υποστηρίζει- το οποίο βέβαια επιχειρεί να μειώσει με οικειοθελείς αποχωρήσεις προσωπικού και κατάργηση κέντρων διανομής.
Η 3Ε επικαλείται ότι αδυνατεί να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, ενώ ενδεικτικό της δυσφορίας που υπάρχει μεταξύ των μετόχων είναι το γεγονός ότι αύξησε το μερίδιό της στις 27 από τις 28 χώρες που δραστηριοποιείται, εκτός από την Ελλάδα, όπου μείωσε το μερίδιό της κατά 3%.

Εργασιακές ανατροπές…
Ενδεχόμενη μετακόμιση της έδρας εκτός Ελλάδος θα πυροδοτήσει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στο τοπικό εργοστάσιο της Κόκα Κόλα.
Το τοπικό σωματείο σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει ήδη διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα, αναμένοντας τις εξελίξεις προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Mπόλκενστάιν επιτρέπεται στην εργοδοσία αφενός να αμείβει τους εργαζόμενους με βάση τους μισθούς και την εργατική νομοθεσία από τη χώρα προέλευσής τους, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί κατεκτημένα ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Αφετέρου προβλέπει την υπαγωγή των επιχειρήσεων στο νομικό καθεστώς της «χώρας προέλευσης», του κράτους – μέλους δηλαδή της χώρας που δηλώνουν οι επιχειρήσεις ως έδρα τους και όχι πλέον στο νομικό καθεστώς της χώρας στην οποία θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, της «χώρας υποδοχής» .
Στο ίδιο καθεστώς υπάγονται και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, όσον αφορά στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, με αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στις χώρες όπου δουλεύουν.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να δηλώνει για έδρα της μια χώρα της Ε.Ε., όπου νομικά έχουν επιβληθεί συνθήκες άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης και χαμηλότερη τιμή στην εργατική δύναμη. Μετά όμως την εγκατάστασή της σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε., θα αξιοποιεί το σκληρά εκμεταλλευόμενο προσωπικό από τη χώρα προέλευσης, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, βελτιώνοντας τη θέση της στον ανταγωνισμό και εξασφαλίζοντας τη φτηνότερη εργατική δύναμη στα πλαίσιά της.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν δέκα ημέρες τα σωματεία του Ομίλου της 3Ε μετά από ευρεία σύσκεψη στο Βόλο εξέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις αποχωρήσεις 14 συναδέλφων τους από τα Κέντρα Διανομής σε Αθήνα και Πάτρα, καταγγέλλοντας μεθοδευμένες κινήσεις εκ μέρους της εταιρίας για συρρίκνωση του προσωπικού.

taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν φύγουνε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ να σταματήσουμε να γοράζουμε τα προϊόντα τους. Ότι νομίζουν ότι θα κερδίσουν από τη μετακόμιση να το χάσουνε πολλαπλάσια από την πτώση των πωλήσεων τους.
Πρέζα κάνε ένα άρθρο με λίστα για τα προϊόντα τους!