Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

ΣΙΩΠΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…ΕΙΣΔΟΧΗ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» ΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ…ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ S120

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» -με τις παλιές και νέες περιπέτειές του- ήταν ο πρωταγωνιστής της ημέρας, μέσα και έξω από τη Βουλή και όχι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος που, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, εμφανίστηκε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Η ακρόαση του κ. Βασιλάκου αποδείχθηκε μάλλον διαδικασία προσχηματική: Αφού ο πρώην διευθυντής, ως μη καλυπτόμενος από τη βουλευτική ασυλία, όπως προέταξε, αρνήθηκε να κατονομάσει πρόσωπα και εταιρείες -αυτουργούς πράξεων διαφθοράς σε συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν εξειδίκευσε δηλαδή τις, επί του γενικού νοσηρού τοπίου των εγχώριων αμυντικών προμηθειών, πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Οσο για τον «Παπανικολή», η τελετή εισδοχής του στο Στόλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το απόγευμα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, πήγε πακέτο με διαξιφισμούς ανακοινώσεων από πλευράς Ν.Δ. και ΛΑΟΣ και του υπουργείου Αμυνας. Θέμα, ο βαθμός επίδρασης στο αξιόπλοο και αξιόμαχο του υποβρυχίου των όποιων αβαριών αυτό υπέστη κατά το παρθενικό του ταξίδι από τα ναυπηγεία του Κιέλου στα ελληνικά νερά.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε ως «παιδικές ασθένειες» τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο υποβρύχιο. Εκανε δε λόγο για «παραδημοσιογραφικές αθλιότητες» που εντάσσονται σε ένα σύστημα εκβιασμών, αναφερόμενος σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ιστοσελίδα defencenet.gr.

Αργότερα, στη Σαλαμίνα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη «δυνατή φωνή», με την οποία ζήτησε το Ναυτικό να παραμείνει στη δύναμη του στόλου ως πρότυπο το «Παπανικολής», ενώ η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να το πουλήσει: «Τα στελέχη της Διοίκησης Υποβρυχίων του Στόλου είναι που θέλουν κάτι τέτοιο», είπε. Υποστήριξε σθεναρά πως «έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγική ναυπηγική δραστηριότητα αποδεχόμενοι παραγγελίες από άλλες χώρες, παραγγελίες από άλλα πολεμικά ναυτικά που θα ενταχθούν στη γραμμή παραγωγής και εκεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και τις δικές μας προσφορές». Το ίδιο μοντέλο, ανήγγειλε, θα αφορά «πρωτίστως το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού».

Ο αρμόδιος, περί τα αμυντικά, τομεάρχης της Ν.Δ., Θεόφιλος Λεονταρίδης, κάλεσε χθες την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό «υπεύθυνα για την κατάσταση του υποβρυχίου Παπανικολής». Ο ΛΑΟΣ ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, την κεφαλή επί πίνακι του αρχηγού ΓΕΝ: «Γνωρίζει πολύ καλά από τον Κώδικα Τιμής τι πρέπει να πράξει».

Ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ανταπαντά ότι κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση της επιτροπής δεν έθεσε ο ΛΑΟΣ «κανένα σχετικό ζήτημα είτε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είτε προς την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού».

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: