Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΙΑ SIEMENS - ΑΡΜΕΝΤΕΛ

Διώξεις, οι οποίες όμως δεν προσωποποιούνται κατά συγκεκριμένων ατόμων, αλλά στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, σχετικά με την υπόθεση της Siemens - Αρμεντελ.

Πρόκειται για συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ του γερμανικού κολοσσού και του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Αρμενίας, ο οποίος κατά περίπου 90% ελεγχόταν τότε από τον ΟΤΕ.

Τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που αναφέρονται στην ποινική δίωξη είναι: ενεργητική δωροδοκία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που στρέφεται σε βάρος του ΟΤΕ, παθητική δωροδοκία, καθώς και άμεση συνέργια στις δύο παραπάνω πράξεις.

Η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας από το 2008 και είχε χαρακτηριστεί «σκέλος της υπόθεσης της Siemens», αν και διερευνάτο χωριστά από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Στην ολοκλήρωση της έρευνας από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αθανασία Βλάχου, και ακολούθως στην άσκηση των διώξεων, σημαντικό ρόλο φαίνεται πως «έπαιξαν» τόσο τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από την Αρμενία, ύστερα από σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, που είχε αποστείλει η ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και από μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της έρευνας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι οι διώξεις δεν προσωποποιούνται. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο εισαγγελικό γραφείο παρέλασαν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δ. Δενδρινού, ο οποίος μάλιστα φερόταν ως «χειριστής» των συμβάσεων, την περίοδο που είχε αναλάβει για μερικούς μήνες την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens.

Σε τακτικό ανακριτή αναμένεται να χρεωθεί πλέον η υπόθεση, στην οποία ερευνάται η εικονικότητα των συμβάσεων μεταξύ Siemens και εταιρειών που φέρονται ότι προσέφεραν έργο στην Armentel. Συγκεκριμένα, υπάρχει η υποψία ότι μέσω αυτών των συμβάσεων εξασφαλίστηκαν «μαύρα χρήματα» δωροδοκιών, μετά το φθινόπωρο του 2006 μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, περίοδος κατά την οποία είχαν ήδη αποκαλυφθεί τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ενώ στην πράξη κανένα έργο δεν φέρεται να πραγματοποιήθηκε.
Αντ.Ξ.

ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: