Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2010

WIKILEAKS :ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑµΑΣ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εµιράταεπέλεξαν να αποκαλύψουνλεπτοµέρειες της δολοφονίας ηγέτη της Χαµάς πριν από ένανχρόνο στο Ντουµπάι, επειδή αποφάσισαν ότι, αν σιωπούσαν, θα θεωρούνταν ότι συντάσσονται µε το Ισραήλ. Αυτό δείχνουν αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που δηµοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks. Η δολοφονία του Μαχµούντ αλ-Μαµπχούχ σε δωµάτιο ξενοδοχείου – για την οποία η αστυνοµία των Εµιράτων έχει δηλώσει πως ήτανπολύ πιθανόν έργο της ισραηλινής Μοσάντ – πραγµατοποιήθηκε τον Ιανουάριο από οµάδα δολοφόνων που χρησιµοποίησαν πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια και µεταµφιέσεις. Ο Μαµπχούχ θεωρούνταν από το Ισραήλ ύποπτος λαθρεµπορίου όπλων στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο επιλογές
«Οι δύο επιλογές που συζητήθηκαν ήταν να µην πουν τίποτε απολύτως ή να αποκαλύψουν λίγοπολύ την πλήρη έκταση των ερευνών», έγραψε σε διπλωµατικό τηλεγράφηµα ο αµερικανός πρεσβευτής Ρίτσαρντ Ολσον επικαλούµενος συζήτηση µε σύµβουλο της κυβέρνησης των Εµιράτων σε θέµατα µέσων ενηµέρωσης. Οµως η σιωπή «θα εκλαµβανόταν ως προστασία των Ισραηλινών», έγραψε ο πρεσβευτής.

Τα τηλεγραφήµατα που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι η δολοφονική επίθεση συζητιόταν επί εννέα ηµέρες στα ανώτατα κλιµάκια του κράτους προτού αποκαλυφθεί στην κοινή γνώµη. «Η δήλωση σχεδιάστηκε προσεκτικά ώστε να µην υποδεικνύεται κάποιος ως ένοχος, όµως η αναφορά σε µια συµµορία µε δυτικά διαβατήρια ήταν σαφές, τουλάχιστον στην περιοχή, ότι αποτελούσε αναφορά στη Μοσάντ», έγραψε ο Ολσον.

Πάντως στα τηλεγραφήµατα λίγο µετά τη δολοφονία δεν αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των δολοφόνων.

ΠΡΕΖΑ TV
29-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: