Τρίτη, Δεκεμβρίου 21, 2010

WIKILEAKS: «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ» ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Κίνα πληρώνει την αστυνομία του Νεπάλ για να συλλαμβάνει Θιβετιανούς πρόσφυγες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της, αναφέρουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks.

Σε ένα απ' αυτά που στάλθηκε από αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί στις αρχές του 2010 αναφέρεται ότι η Κίνα ανταμείβει οικονομικά τους αξιωματικούς που συλλαμβάνουν Θιβετιανούς που επιχειρούν να εγκαταλείψουν την Κίνα, καθώς και ότι το Πεκίνο ζήτησε από το Κατμαντού να ενισχύσει τις περιπολίες και να δυσκολέψει την είσοδο τους στο Νεπάλ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτοί που εισέρχονται παράνομα στο Νεπάλ συλλαμβάνονται και παραδίδονται στις αρχές.

Κάθε χρόνο χιλιάδες Θιβετιανοί επιχειρούν ένα επικίνδυνο ταξίδι προς το Νεπάλ, που συνορεύει στα βόρεια με την Κίνα και ανατολικά, νότια και δυτικά με την Ινδία, προκειμένου να γλιτώσουν, όπως λένε, από την πολιτική και θρησκευτική καταστολή που υφίστανται.

Βάσει άτυπης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της υπηρεσίας που συγκροτήθηκε από τον ΟΗΕ  το 1989, όταν το Νεπάλ σταμάτησε να τους χορηγεί το καθεστώς του πρόσφυγα, είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν στο Νεπάλ. Με τη συνδρομή του ΟΗΕ αρκετοί από αυτούς φεύγουν στη συνέχεια για τη Νταραμσάλα της Βόρειας Ινδίας, που τελεί υπό την ηγεσία της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης του Δαλάι Λάμα, που ζει εκεί μετά την αποτυχία μιας αντικινεζικής εξέγερσης στη Λάσα το 1959.

Ο αριθμός των Θιβετιανών προσφύγων μειώθηκε απότομα μετά τις ταραχές στο Θιβέτ το Μάρτιο του 2008, μετά το πέρας των οποίων η Κίνα ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και άρχισε να ασκεί έντονες πιέσεις στις αρχές του Νεπάλ για την αναχαίτιση του ρεύματος των προσφύγων.

Τις έντονες επικρίσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προκάλεσε τον Ιούνιο η εξώθηση από το Νεπάλ στα κινεζικά σύνορα τριών εξόριστων Θιβετιανών.

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: