Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΕΩΣ 14,5% ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Μεγαλύτερες είναι τελικά οι αυξήσεις -φτάνουν έως 14,5%- στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε σχέση με εκείνες που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ήταν έως 11,1%.Αυτό προκύπτει από την αναλυτική παρουσίαση των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, που έκανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθ. Ζερβός. Ο ίδιος υπαινίχθηκε μεγαλύτερες αυξήσεις το 2012 και 2013, κατόπιν των απαιτήσεων της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τιμολόγια προσιτά για την κερδοφόρα δραστηριοποίηση των ιδιωτών.
Ακριβότερο έως 14,5% το ρεύμα

Την ανατίμηση 14,5% θα πληρώσουν οι περίπου 2,6 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι οικιακοί καταναλωτές της ΔΕΗ, που καίνε μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, μένοντας σε γκαρσονιέρες και δυάρια. Δηλαδή, η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 31,44 ευρώ.

Ευνοημένοι από τα νέα τιμολόγια είναι οι 91.402 εύποροι που καταναλώνουν πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, μένοντας σε βίλες και πολυτελή διαμερίσματα, καθώς θα έχουν μείωση 9% στους λογαριασμούς τους, ή 51,15 ευρώ ετησίως.
Ακριβότερο έως 14,5% το ρεύμα

Αυτήν την αδικία ο κ. Ζερβός την απέδωσε στη... διόρθωση των στρεβλώσεων που υπήρχαν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος στο φθηνό
Μέχρι τώρα, οι οικιακοί καταναλωτές και οι αγρότες απολάμβαναν φθηνό ρεύμα, επειδή το επιδοτούσαν τα εμπορικά και τα οικιακά τιμολόγια των μεγάλων καταναλώσεων. Ετσι, το τέλος των σταυροειδών επιδοτήσεων προκαλεί επιβάρυνση στους πολλούς και ελάφρυνση στους λίγους.

Επίσης, γύρω στα 13 με 15 ευρώ ετησίως θα είναι η πρόσθετη δαπάνη των λογαριασμών των λεγόμενων μεσαίων οικιακών καταναλωτών, που ανέρχονται περίπου στα 2,8 εκατομμύρια.

Ο κ. Ζερβός επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του «Εθνους» στις 5 Ιανουαρίου για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και για τις κρυφές αυξήσεις που έγιναν στις χρεώσεις του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που θα φτάνουν φέτος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα παρουσιάζουν πια «καθαρή» την τιμή της κιλοβατώρας, αλλά και αναλυτικά με διακριτό τρόπο τις χρεώσεις του συστήματος.

Πρόταση ΥΠΕΚΑ προς Κομισιόν
Ανταλλαγή με «καθαρό» ρεύμα από ΕΕ

Την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας (swap) από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ρεύμα από «καθαρές» μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΕΕ πρότεινε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μην πωλήσει λιγνιτικά κοιτάσματα σε ιδιώτες.

Οπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΚΑ, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξετάσει αυτήν την πρόταση και στη συνέχεια θα ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων για την τελική διαμόρ ?ο πρόεδρος και δ.σ. της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός φωση της πρότασης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: