Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

25.000 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ 35.000 ΚΡΕΒΑΤΙΑ

«Κρυφά» αποθέματα σε προσωπικό και πόρους έχει το ΕΣΥ. Για 35.000 νοσοκομειακά κρεβάτια αναλογούν 25.000 γιατροί, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία είναι ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες. Παρά την ευνοϊκή αυτή αναλογία, πολλά τμήματα του ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένα (κυρίως στην περιφέρεια), ενώ παρατηρείται έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως ογκολόγοι και γενικοί γιατροί. Η αντίφαση αυτή εντοπίζεται και στη χρηματοδότηση: Τα τελευταία 20 χρόνια οι δαπάνες Υγείας αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 30%.Το ίδιο διάστημα, όμως, υποχωρήσαμε δέκα θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς τον μέσο χρόνο επιβίωσης, αποκτήσαμε τη χειρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και είμαστε ο πιο δυσαρεστημένος λαός από τη φροντίδα υγείας που μας παρέχεται.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο συντονιστής της «επιτροπής σοφών» για την Υγεία, κ. Ηλίας Μόσιαλος, κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι στόχος της επιτροπής είναι να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, με εξοικονόμηση δαπανών και καλύτερη κατανομή του προσωπικού.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν η τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με 100 εκατομμύρια ευρώ για χρέη του Ιανουαρίου: «Για πρώτη φορά ο ΟΠΑΔ θα πληρώσει σε λιγότερο από έναν μήνα και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε την ετήσια εξοικονόμηση των 400 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζαμε», είπε ο υπουργός.

Το πόρισμα της επιτροπής θα υποβληθεί τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους, με στόχο να διατηρηθεί η δημόσια δαπάνη κάτω από το 6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), όσο δηλαδή είναι και τώρα. Η επιτροπή θα προτείνει και κατανομή του υπηρετούντος προσωπικού του ΕΣΥ (μέσω συγχωνεύσεων), ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σήμερα.

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: