Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

Ο AΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΕΠΙΔΙΚΑΣΕ ΥΠΕΡ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΩΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 36.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ

 Σύμφωνα με τον 'Αρειο Πάγο η καθυστέρηση παράδοσης διαμερίσματος από κατασκευαστική εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την ανέγερσή της με το σύστημα της αντιπαροχής, πλέον του ότι σηματοδοτεί την ενεργοποίηση οικονομικής ρήτρας που έχει συμφωνηθεί, δημιουργεί και δικαίωμα καταβολής διαφυγόντων κερδών στους οικοπεδούχους εάν το διαμέρισμα επρόκειτο να ενοικιαστεί. Έτσι, υποχρεώθηκε κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλει συνολικά 36.000 ευρώ σε οικοπεδούχους, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να αυξηθεί κατόπιν νέας δικαστικής κρίσης.

    Ειδικότερα, ιδιοκτήτες μονοκατοικίας έδωσαν αντιπαροχή στην Αργυρούπολη Αττικής το οικόπεδό τους σε κατασκευαστική εταιρεία με σκοπό να κατεδαφίσει το παλαιό ακίνητο και να ανεγείρει πολυκατοικία. Συμφωνήθηκε γραπτά ότι η κατασκευάστρια εταιρεία πρέπει μέσα σε 20 μήνες να παραδώσει το διαμέρισμα κ.λπ. με το "κλειδί στο χέρι" στους οικοπεδούχους και μέσα σε 22 μήνες τον περιβάλλοντα χώρο (κοινόχρηστους χώρους). Μάλιστα προβλέφθηκε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης παράδοσης θα υπάρχουν ποινικές ρήτρες.

    Η κατασκευάστρια εταιρεία αντί να παραδώσει το νέο ακίνητο τον Σεπτέμβριο του 2002 έδωσε τα κλειδιά τον Ιούνιο του 2003 και λίγους μήνες μετά παρέδωσε και τους κοινόχρηστους χώρους.

    Το Εφετείο Αθηνών δέχθηκε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία είναι υπερήμερη, καθώς καθυστέρησε την παράδοση του νέου ακινήτου κατά τέσσερις μήνες. Για το λόγο αυτό υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία να καταβάλει στους οικοπεδούχους το ποσό των 6.016 ευρώ για την καθυστέρηση παράδοσης του ακινήτου και 176 ευρώ για την καθυστέρηση παράδοσης των κοινόχρηστων χώρων.

    Παράλληλα, το Εφετείο επιδίκασε υπέρ των οικοπεδούχων το ποσό των 29.808 ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη, καθώς υπέστησαν ζημία από την ματαίωση μισθώσεως του ακινήτου και κατά προέκταση απώλεια μισθώσεως, λόγω της καθυστέρησης παράδοσής του.

    Όπως απέδειξαν οι οικοπεδούχοι η καταλληλότητα του νέου ακινήτου τους είχε εγκριθεί από δημόσιο φορέα (Νομαρχία) για να ενοικιαστεί, αλλά λόγω της καθυστέρησης παράδοσης δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό.

    Έτσι, το Εφετείο υποχρέωσε την κατασκευάστρια εταιρεία να καταβάλει στους οικοπεδούχους το συνολικό ποσό των 36.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους.

    Η υπόθεση απασχόλησε και τον 'Αρειο Πάγο, όπως πλέον του ότι ενέκρινε την καταβολή των επίμαχων ποσών, παρέπεμψε και πάλι την υπόθεση στο Εφετείο για να ερευνήσει εκ νέου εάν η καθυστέρηση παράδοσης του ακινήτου υπερέβη τους τέσσερις μήνες, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν.

ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: