Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2011

5,5 ΔΙΣ. ΠΗΡΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΨΑΡΑΔΕΣ, ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Ποσά 5,589 δισ. ευρώ πλήρωσε σε αγρότες-ψαράδες ο Ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από την Πρωτοχρονιά ώς την εκπνοή του 2010, αλλά ορισμένοι αγρότες, κυρίως κτηνοτρόφοι, έμειναν στο... περίμενε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, 4,531 δισ. ευρώ δόθηκαν για επιδοτήσεις, 855,4 εκατ. ευρώ για πληρωμές όσων έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, 161,6 εκατ. ευρώ για άλλες δράσεις (προώθηση προϊόντων κ.ά.) και 40,5 εκατ. ευρώ για τους ψαράδες που ήταν ενταγμένοι σε επιχειρησιακά προγράμματα.

Ομως μια μερίδα αγροτών έμεινε χωρίς επιδότηση κι άλλοι πήραν μόνο την 1η δόση, δηλαδή 50%, λόγω διαφορών με τον Οργανισμό. Εκκρεμούν όμως και πληρωμές αγροτών, κυρίως κτηνοτρόφων για το 2010, που παράγουν σε ορεινές, μειονεκτικές περιοχές (εξισωτική αποζημίωση).

1. Παραγωγοί δεν πήραν επιδότηση επειδή υπήρξε διαφωνία μεταξύ αυτών και του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ό,τι αφορά την επιλεξιμότητα των χωραφιών, δηλαδή των καλλιεργειών. Οπως λένε, το πρόβλημα πρόεκυψε διότι από την «Αγρογή», που πρόσφατα έκλεισε με πολιτική απόφαση, είχαν κυρίως επιλεχθεί χωράφια που είχαν καλλιεργηθεί και δηλωθεί τις προηγούμενες χρονιές, σε σημείο διπλανά χωράφια να θεωρούνται μη επιλέξιμα!

2. Το παράδοξο, λένε παραγωγοί, είναι ότι ορισμένες μη επιλέξιμες εκτάσεις αφορούν καλλιεργήσιμες περιοχές που προήλθαν από αναδασμούς. Το πρόβλημα είναι έντονο στην Ηπειρο και όχι μόνο, γιατί εγκαταλείφθηκαν για ένα διάστημα χωράφια λόγω αλλαγής καλλιεργειών (καπνός, πατάτα, καλαμπόκι).

3. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με πληροφορίες,οι οποίοι είναι σε ορεινές, μειονεκτικές περιοχές, δεν πληρώθηκαν ούτε την αποζημίωση του 2009, επειδή δεν επιλέχθηκαν τα βοσκοτόπια τους. Η νομοθεσία προβλέπει πως μια κτηνοτροφική μονάδα πρέπει να διαθέτει έκταση 10 στρεμμάτων, η οποία συνήθως καλύπτεται από βοσκοτόπια. Με την ψηφιοποίηση που ξεκίνησε την τελευταία τριετία παραμένουν οι διαφορές παραγωγών-ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν τα χαρτογραφικά των βοσκότοπων, αφού ο οργανισμός τις θεωρεί δασωτέες εκτάσεις κ.ά.

ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: