Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2011

ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι κάτοικοι του Νοτίου Σουδάν για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την ανεξαρτησία της περιοχής τους. «Ιστορική στιγμή που οι κάτοικοί του περίμεναν» χαρακτήρισε τη διαδικασία, ο πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής Σάλβα Κιίρ.

Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, περιμένοντας να ανοίξουν προκειμένου να ψηφίσουν. "Η μέρα που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό ήρθε", δήλωσε ένας πολίτης του Νότιου Σουδάν μπροστά στο μαυσωλείο του Τζον Γκαράνγκ.

Εκατομμύρια πολίτες αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν και θα αποφασίσουν υπέρ της διχοτόμησης της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στην Αφρική.

Αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν πως επίτευγμα το το γεγονός ότι ήρθε η ημέρα του δημοψηφίσματος χωρίς να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος είναι επίτευγμα αφ' εαυτού. Σημειώνουν δε, ότι υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που απομένουν να λυθούν, όπως το πού θα βρίσκονται τα νέα σύνορα, πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, κ.ά.

 Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος είχε καθοριστεί στην ειρηνευτική συμφωνία του 2005, με τον τερματισμό της σύρραξης μεταξύ βορρά και νότου.

Δημοψήφισμα διεξάγεται και στην περιοχή Αμπγέι, οι κάτοικοι της οποίας καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν στο νότο ή στο βορρά.

"Ιστορική στιγμή"

Στο μαυσωλείο του ηγέτη του αγώνα της ανεξαρτησίας, που σκοτώθηκε το 2005, Τζον Γκάρανγκ, ψήφισε ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ, χαρακτηρίζοντας ιστορική στιγμή τη διαδικασία.

Παρόντες στο μαυσωλείο ήταν Αμερικανός απεσταλμένος Σκοτ Γκρέισιον, ο γερουσιαστής Τζον Κέρι και ο ηθοποιός Τορτζ Κλούνεϊ ήταν παρόντες στο μαυσωλείο.

"Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Σουδάν. Είναι η αρχή ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Σουδάν, ενός σημαντικού κεφαλαίου. Είμαι γεμάτος ελπίδα. Είναι υπέροχο να βλέπω τον Σάλβα Κιίρ να ψηφίζει σήμερα", τόνισε ο Τζον Κέρι.

ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: