Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

“ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΙ" ΦΟΝΟΙ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Χιλιάδες νέα έγγραφα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εμφανίζουν «αδικαιολόγητες ανθρωποκτονίες» κρατουμένων και εγείρουν ανησυχίες για τις συνθήκες φυλάκισης σε αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Γουαντάναμο.

Τα στοιχεία δόθηκαν στο ACLU από τον αμερικανικό στρατό ύστερα από αγωγή που κατέθεσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom of Information Act και δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Σε αυτά αναφέρονται οι θάνατοι 190 Αμερκανών φυλακισμένων, όπως επισημαίνει το πρακτορείο CNN.

Μεταξύ των εγγράφων υπάρχουν αναφορές από αυτοψίες και στρατιωτικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και 25 – 30 υποθέσεις, που το ACLU πιστεύει ότι αποτελούν "αδικαιολόγητη ανθρωποκτονία". Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις είναι ήδη γνωστές και έχουν αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης, όπως η περίπτωση τεσσάρων Ιρακινών κρατουμένων που εκτελέστηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες και στη συνέχεια παρατήθηκαν σε κανάλι της Βαγδάτης, το 2007.

Άλλες υποθέσειες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Σε μία τέτοια περίπτωση, κρατούμενος σκοτώθηκε από ανώνυμο λοχία. Ο λοχίας μπήκε σε ένα δωμάτιο, όπου ο κρατούμενος βρισκόταν τραυματισμένος "και του επιτέθηκε... στη συνέχεια τον πυροβόλησε δύο φορές με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει”, όπως αναφέρεται σε ένα από τα έγγραφα. Στη συνέχεια κάποιος άλλος τον πυροβόλησε στο κεφάλι, όταν βρήκε το πτώμα.

Σε άλλη περίπτωση, στρατιώτης "διέπραξε δολοφονία όταν πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο Αφγανό". Σύμφωνα με το ACLU, το στρατοδικείο δεν έκρινε ένοχο τον στρατιώτη.

"Μέχρι στιγμής, τα αρχεία που δόθηκαν από την κυβέρνηση προκαλούν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Ωστόσο επιβεβαιώνουν ένα ανησυχητικό γεγονός: ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν για την κακοποίηση των κρατουμένων", αναφέρει η ACLU σε ανακοίνωσή της.

Το Υπουργείο Άμυνας αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν του τη μεταχείριση των κρατουμένων

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: