Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2011

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΞΙΝΩΝ

ΤO γερμανικό Yπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε σε «ενδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. «Σύμφωνα με τις ως τώρα υφιστάμενες ενδείξεις, φαίνεται πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να μολυνθούν αβγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν. Η υπουργός Γεωργίας Ιλζε Αϊγκνερ τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσους γεωργούς αφορά το θέμα. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο και τις συνθήκες της υπόθεσης».

Τα λίπη για βιομηχανική χρήση είναι προφανώς φθηνότερα στην παραγωγή απ' ό,τι τα λίπη για ζωοτροφές. Περίπου 4.700 αγροκτήματα και εκμεταλλεύσεις έχουν κλείσει προσωρινά λόγω του κινδύνου της διοξίνης, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Yπουργείο Γεωργίας.

Ο Γκερντ Ζονλάιτνερ υπολόγισε τη ζημιά σε 40 έως 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, μιλώντας σε εφημερίδα και ζήτησε τη δημιουργία ενός ταμείου υποστήριξης το οποίο να χρηματοδοτηθεί από τους προμηθευτές ζωοτροφών. Και τη Βρετανία άγγιξε το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα με διοξίνες αβγά, όπως επιβεβαίωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι. Εκτιμάται ότι η Βρετανία έχει δεχθεί 14 τόνους αβγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως επισημαίνει ότι τα επίπεδα διοξινών δεν είναι απειλητικά για την ανθρώπινη υγεία και πως ο κίνδυνος αφορά επεξεργαμένες τροφές όπως μαγιονέζα και ζυμαρικά.

Την ίδια καθησυχαστική στάση κρατά και ο βρετανικός φορέας ελέγχου τροφίμων τονίζοντας ότι τα αβγά έχουν αραιωθεί με άλλα υλικά. «Η ανάμιξη αβγών θα έχει μειώσει τα επίπεδα διοξίνης και δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: