Τετάρτη, Ιανουαρίου 19, 2011

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΤΖ. ΣΟΡΟΣ

Περισσότερους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να διαθέσουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον Τζορτζ Σόρος. Ο Αμερικανός επενδυτής, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ασκεί κριτική στον τρόπο που έχει επιλέξει η Ε.Ε. προκειμένου να διασώσει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια της Ε.Ε. προς τις χώρες που εντάσσονται στον μηχανισμό διάσωσης.

Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, οι διαθέσιμοι πόροι στήριξης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο για την παροχή πιστώσεων στα κράτη, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. "Θα ήταν προτιμότερο να διοχετευθούν κεφάλαια στις τράπεζες το συντομότερο δυνατόν, και θα ήταν προτιμότερο αυτό να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά να αφεθεί κάθε μία χώρα να ενεργεί μόνη της", τονίζει στο άρθρο του ο Τζορτζ Σόρος.

Όσον αφορά στα επιτόκια με τα οποία η Ελλάδα και Ιρλανδία δανείζονται από τους εταίρους τους, ο Σόρος σημειώνει ότι αυτά "καθιστούν αδύνατο για τις μικρές χώρες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με τις ισχυρότερες".

Επισημαίνει δε, ότι μακροπρόθεσμα, υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος το ευρώ να επιτεθεί στην πολιτική και κοινωνική ένωση της Ε.Ε.".

"Ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλα μέτρα όπως το "κούρεμα" ("hair-cuts") για τους κατόχους κρατικών ομολόγων. Αλλά οι τράπεζες ως επενδυτές, αφού εξοπλιστούν με κεφάλαια, θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες", προσθέτει.

ΠΡΕΖΑ TV
19-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: