Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

ΔΑΝΙΑ: ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε χθες το βράδυ να εξετάσει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου περίπου 340 προσφύγων, οι οποίοι αναμένεται να επαναπροωθηθούν προς την Ελλάδα, πρώτη χώρα υποδοχής τους, μετά την καταδίκη του Βελγίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) για την απέλαση ενός αιτούντος ασύλου Αφγανού πρόσφυγα στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικαλέσθηκε για την καταδίκη τις παραλείψεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα, η οποία επίσης καταδικάσθηκε. Ο αφγανός πρόσφυγας, ο οποίος έφθασε στο Βέλγιο το Φεβρουάριο του 2009 από την Ελλάδα, απελάθηκε τον Ιούνιο βάσει του κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" της ΕΕ που ορίζει ότι αρμόδια για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου είναι η πρώτη χώρα υποδοχής.

Μετά την καταδίκη αυτή, η υπουργός Προσφύγων, Μεταναστών και Ενσωμάτωσης της Δανίας Μπίρτε Ρεν Χόρνμπεχ, δήλωσε ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Μετανάστευσης να "εξετάσει τα αιτήματα για άσυλο των προσφύγων" που έχουν φθάσει από την Ελλάδα και οι οποίοι βρίακονται "εν αναμονή της επαναπροώθησής τους" προς τη χώρα αυτή. "Οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν όπως και οι άλλες και μια εξέταση ενός αιτήματος για άσυλο δεν αποτελεί εγγύηση για χορήγηση ασύλου", υπογράμμισε η υπουργός, η οποία κάλεσε την Αθήνα να καταβάλει προσπάθειες "ώστε να είναι σε θέση, το συντομότερο, να χειριστεί τις υποθέσεις των προσφύγων στο έδαφός της".

Η Δανή υπουργός πρόσθεσε ότι "θα ζητήσει να εγγραφεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: