Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2011

«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τίποτα δεν δικαιολογεί το άνοιγμα των σπρεντ των βελγικών ομολόγων, η χώρα δεν θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε το ευρώ, δήλωσε ο βέλγος προσωρινός πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ σήμερα Πέμπτη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune. "

Οι ομολογιακές αγορές ανησυχούν πως το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας θα την εμποδίσει να αντιμετωπίσει τα χρέη της, γεγονός που υποχρέωσε την εβδομάδα αυτή τον βασιλιά Αλβέρτο να λάβει το εξαιρετικό μέτρο να ζητήσει από τον Λετέρμε να σχεδιάσει έναν ακόμη πιο σφιχτό προϋπολογισμό από αυτόν που είχε ήδη συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το ύψος των σπρεντ, αφού η οικονομική ανάπτυξη και η δημοσιονομική μας πολιτική είναι πολύ καλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο» δήλωσε ο Λετέρμ. Πρόσθεσε, δε, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι αγορές για το Βέλγιο και πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάγκη προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF).

Όσον αφορά, δε, το ευρώ τόνισε πως θα γίνει οτιδήποτε χρειάζεται για την στήριξή του, ακόμη και εάν χρειαστεί να διπλασιαστούν οι πόροι του μηχανισμού EFSF.

Σημειώνεται πως το χρέος του Βελγίου ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με το έλλειμμα εκλεγμένης κυβέρνησης εδώ και επτά μήνες έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την εξάπλωση της κρίσης στη χώρα.

Αυτό καταγράφηκε στα σπρεντ των 10ετών ομολόγων (η διαφορά επιτοκίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών) που ανήλθαν κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 149 μονάδων βάσης υποχρεώνοντας τον προσωρινό πρωθυπουργό Λετέρμε να ανακοινώσει και νέες περικοπές δαπανών.

ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: