Παρασκευή, Ιανουαρίου 21, 2011

“ΧΕΡΙ” ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Πολωνία να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτω από το κρίσιμο όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2012.

"Γνωρίζουμε τις προθέσεις της Πολωνίας να εισαγάγει νέα μέτρα. Θα θέλαμε να τα μοιραστεί μαζί μας το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ε.Ε. έχει δώσει στη χώρα προθεσμία μέχρι το 2012 να μειώσει το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ αλλά η Κομισιόν έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τα καταφέρει.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν έχει στείλει επιστολή προς τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, με την οποία τον καλεί να προσδιορίσει τα μέτρα που προβλέπονται, όπως δήλωσε ο Αλταφάζ.

Ο Ροστόφσκι είχε δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι η Πολωνία θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω στο 2,9% του ΑΕΠ το 2013, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη διορία που δόθηκε από τις Βρυξέλλες. Είχε, επίσης, δηλώσει ότι το πολωνικό έλλειμμα θα πρέπει να ανέλθει στο 7,9% το 2010, δηλαδή μία μονάδα περισσότερο απ' ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα, σε 6,5% το 2011 και σε 4,5% το 2012.

"Το 2012, αναμένεται ότι το έλλειμμα θα εξακολουθήσει να είναι σαφώς πάνω από το 3% του ΑΕΠ", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Οι πρόσφατες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Πολωνία θα μπορούσαν να φέρουν το έλλειμμα το 2012 πιο κοντά στην τιμή αναφοράς του 3%", αλλά "πάντα πάνω από αυτήν", πρόσθεσε. "Πρέπει λοιπόν να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες".

"Επιβεβαιώνω ότι πριν από λίγες ημέρες λάβαμε επιστολή από τον Επίτροπο Ρεν. Εμείς θα απαντήσουμε στην εν λόγω επιστολή πριν το τέλος του μήνα", δήλωσε ο Ροστόφκσι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP στη Βαρσοβία.

ΠΡΕΖΑ ΤV
21-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: