Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΙΚΑ ΕΥΟΣΜΟΥ … ΕΔΩ ΚΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ

“Από τον περασμένο Οκτώβριο προσπαθώ να κλείσω ραντεβού με οφθαλμίατρο και τελικά τα κατάφερα πριν λίγες ημέρες. Για πότε είναι το ραντεβού μου; Για την 1η Μαρτίου! Την ίδια τύχη είχα και με τον καρδιολόγο, για τον οποίο εξασφάλισα ραντεβού στις 28 Φεβρουαρίου. Είναι περίθαλψη αυτή;”.
Η κ. Φωτεινή Πανταζή εκφράζει στη “ΜτΚ” την αγανάκτησή της για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ Ευόσμου, το οποίο κυριολεκτικά έχει αποδεκατιστεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι, το τελευταίο εξάμηνο έφυγαν επτά γιατροί, είτε επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους, είτε επειδή έχουν αναρρωτική άδεια, είτε επειδή μετακινήθηκαν σε άλλο υποκατάστημα του ΙΚΑ, είτε επειδή βγήκαν στη σύνταξη, αλλά δυστυχώς δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.
Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που αναζητούν γιατρό, κυρίως τις απογευματινές ώρες λειτουργίας του ΙΚΑ Ευόσμου, και συγκεκριμένα από τη μιάμιση μετά το μεσημέρι έως και τις έξι το απόγευμα. Μάλιστα, οι ελλείψεις αυτές σε ένα ΙΚΑ το οποίο εξυπηρετεί ημερησίως τουλάχιστον 850 άτομα, τα οποία προσέρχονται και από τους όμορους δήμους, σε συνδυασμό με το υποβαθμισμένο κέντρο υγείας αστικού τύπου του Ευόσμου, καταδεικνύει με τον τραγικότερο τρόπο τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας, αλλά και την αδιαφορία και την αδράνεια των αρμοδίων για την εύρεση λύσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εδώ κι έξι μήνες δεν υπάρχουν το απόγευμα πνευμονολόγος και ψυχολόγος, διότι οι συμβάσεις τους έληξαν, αλλά δεν ανανεώθηκαν, ένας καρδιολόγος έφυγε και πήγε σε άλλο ΙΚΑ, ένας παθολόγος είναι άρρωστος εδώ και τρεις μήνες, ενώ και ο παιδίατρος που υπήρχε, έφυγε. Επίσης ο οφθαλμίατρος βγήκε στη σύνταξη, αλλά δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, κάτι που συνέβη και με τον δερματολόγο, ο οποίος αρρώστησε, αλλά δεν έχει μπει μέχρι σήμερα αντικαταστάτης του.

Η διεύθυνση
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΙΚΑ Ευόσμου, Ανδρέας Σόρτσης, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις κάποιων ιατρικών ειδικοτήτων και διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις που έχουν λήξει και να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις γιατρών. Ωστόσο, επισημαίνει ότι στην πρωινή λειτουργία υπάρχουν συνολικά 25 γιατροί και το απόγευμα 15.
“Καθημερινά εξυπηρετούμε 850 ασφαλισμένους, οι οποίοι έρχονται όχι μόνο από τον Εύοσμο, αλλά και από όμορους δήμους. Αυτή τη στιγμή, στην απογευματινή βάρδια, δεν έχουμε πνευμονολόγο, ούτε ψυχίατρο, τη δουλειά του οποίου έχει αναλάβει νευρολόγος. Επίσης, εργάζονται και οι τρεις παθολόγοι, αφού κι ο ένας που ήταν άρρωστος, επέστρεψε”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο κ. Σόρτσης.
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ εργάζονται ένας οφθαλμίατρος κι ένας οδοντίατρος.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κλειστό ακτινολογικό τμήμα, ο κ. Σόρτσης εξηγεί ότι αιτία είναι η απουσία ακτινολόγου, καθώς η σύμβασή του έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Συνεπώς, προσωρινά οι ανάγκες των ασφαλισμένων καλύπτονται από το ΙΚΑ Πύλης Αξιού και το ΙΚΑ Αμπελοκήπων.


Εκτός λειτουργίας το ακτινολογικό

“Αγκάθι”, όμως, αποτελεί και το ακτινολογικό τμήμα του ΙΚΑ Ευόσμου, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή εδώ καιΑποδεκατισμένο το ΙΚΑ Ευόσμου τρεις μήνες. Άλλωστε, οι πολίτες που καταφτάνουν στα ιατρεία του ΙΚΑ Ευόσμου ενημερώνονται από μία λιτή ανακοίνωση που έχει κολληθεί στην τζαμένια πόρτα εισόδου ότι, εάν θέλουν ακτινολόγο, θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΙΚΑ Πύλης Αξιού ή στο ΙΚΑ Αμπελοκήπων.
“Το ακτινολογικό Ευόσμου είναι ΚΛΕΙΣΤΟ. Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με σειρά προτεραιότητας (δίνονται νούμερα): Πύλη Αξιού από 07.30-09.00 και Αμπελόκηπους από 07.30-08.00”, λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση στην είσοδο των ιατρείων του ΙΚΑ Ευόσμου.
“Καθημερινά έρχεται πολύς κόσμος στο ΙΚΑ Ευόσμου. Υπάρχουν λίγοι γιατροί, κυρίως το απόγευμα, οι οποίοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλους εμάς τους ασφαλισμένους, αλλά δεν επαρκούν αριθμητικά. Το συγκεκριμένο ΙΚΑ χρειάζεται ενίσχυση, διότι εξυπηρετεί όχι μόνο τους πολίτες του Ευόσμου, αλλά και γειτονικών δήμων”, λέει στη “ΜτΚ” ο κ. Φίλιππος Νάκου.

Tης Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr
Φωτ.: Σίσση Βασιλειάδου

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: