Παρασκευή, Ιανουαρίου 07, 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει την αύξηση τιμών στα τρόφιμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οικονομολόγος Αμπντολρεζά Αμπασιάν του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής "είναι πολύ ανησυχητική διότι αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως όταν αφορά βασικά προϊόντα, όπως είναι τα σιτηρά", δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον τομέα των σιτηρών.

Η αύξηση αυτή, που άρχισε τον Αύγουστο, έφθασε τον Δεκέμβριο στο επίπεδο ρεκόρ που είχε καταγραφεί για τελευταία φορά το 1990, σύμφωνα με τον δείκτη του FAO που εισήχθη εκείνη την ίδια χρονιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουνίου 2008.

Ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν διαπιστώνει ωστόσο μία διαφοροποίηση μεταξύ διαφορετικών προϊόντων σιτηρών: οι τιμές του καλαμποκιού και του σίτου αυξήθηκαν αρκετά, αλλά η τιμή του ρυζιού, που αποτελεί τη βάση της διατροφής της Ασίας, υποδιπλασιάσθηκε σε σχέση με τις τιμές της περιόδου 2007-2008.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του FAO "η κατάσταση των σιτηρών δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο κατά την περίοδο 2007/2008", αλλά δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.

Το 2008, οι τιμές των σιτηρών έφθασαν σε ύψος ρεκόρ προκαλώντας διατροφική κρίση και ταραχές σε πολλές αφρικανικές χώρες, στην Αϊτή και τις Φιλιππίνες.

Σε διακυβερνητική διάσκεψη του FAO τον Σεπτέμβριο έγινε η εκτίμηση ότι "η κατάσταση είναι αρκετά εύθραυστη", αλλά απευθύνθηκε έκκληση προς τις χώρες "να μην πανικοβληθούν". "Ίσως οι χώρες διδάχθηκαν από το 2007/2008 και έκαναν εισαγωγές προηγουμένως, ενισχύοντας τα αποθέματά τους", δήλωσε ο Αμπασιάν.

"Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα πολύ καλές σοδειές στην Αφρική, εκτός των βορείων περιοχών της ηπείρου , γεγονός που περιόρισε τις προμήθειες αυτών των χωρών από τις διεθνείς αγορές", είπε.

Για τον οικονομολόγο του FAO , "το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη μακροπρόθεσμων επενδύσεων στον τομέα της γεωργίας στις υπό ανάπτυξιν χώρες" που είχαν συνηθίσει "για μεγάλα διαστήματα πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα διατροφής". "Με το δεύτερο αυτό επεισόδιο της ταχείας και ισχυρής αύξησης των τιμών, οι χώρες αυτές πρέπει ίσως να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους".

ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: