Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Διαδοχικές συναντήσεις είχε στα Τίρανα ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, μεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική κρίση στην Αλβανία, με τον Αλβανό πρόεδρο, Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα. Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνδράμουν στη διαλεύκανση των γεγονότων της 21ης Ιανουαρίου, όταν, σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από πενήντα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, έπειτα από τη σημερινή του συνάντηση στα Τίρανα με το Μίροσλαβ Λάιτσακ, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της αλβανικής κυβέρνησης για την προστασία του Συντάγματος, της δημόσιας τάξης και των δημοκρατικών θεσμών, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάλυσής τους.

Ο Μ. Λάιτσακ από την πλευρά του δήλωσε ότι η ΕΕ στηρίζει την αλβανική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που γίνονται να ερευνηθούν τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση της έντασης.

Έπειτα από τη συνάντηση με τον Μ. Λάιτσακ και τις έντονες πιέσεις του Αμερικανού πρέσβη Αλεξάντερ Αρβίζου, ο Σ. Μπερίσα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη τη ματαίωση της προγραμματισμένης για το Σάββατο διαδήλωσης των υποστηρικτών του "κατά της βίας".

Οι αμερικανικές αρχές ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της γενικής εισαγγελέως της Αλβανίας Ίνα Ράμα για βοήθεια στη διαλεύκανση της υπόθεσης, που σύμφωνα με την ίδια «είναι πολύ λεπτή εφόσον εμπλέκεται η πολιτική» και σκοπεύουν να στείλουν εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τις αλβανικές αρχές στις έρευνες για τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου. Την είδηση έκανε γνωστή ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεκάντερ Αρβίζου, ο οποίος ζήτησε από τις δύο πλευρές, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, να μην προβούν σε δηλώσεις και να είναι επιφυλακτικοί μέχρι το πέρας των ερευνών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ίνα Ράμα, και χαρακτήρισε μονομερή τη στάση της έπειτα από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για έξι αξιωματικούς της εθνικής φρουράς για συμμετοχή στα γεγονότα της 21ης  Ιανουαρίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ματαίωση της συγκέντρωσης του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα για το Σάββατο, ενώ δήλωσε πως περιμένει να πράξει ανάλογα και ο Έντι Ράμα και να μην γίνει η διαδήλωση της αντιπολίτευσης την Παρασκευή.

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: