Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ

Σε πλήρη ανατροπή βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα αποζημίωσης του εργαζομένου στις περιπτώσεις των ομαδικών παράνομων απολύσεων, κινδυνεύει να οδηγήσει η δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση Softex.

Ο Αρειος Πάγος συζητάει την ερχόμενη Τρίτη το θέμα αυτό, με τον εισηγητή αρεοπαγίτη Δ. Κόμη να προτείνει επί της ουσίας να αλλάξει η πάγια νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου και να υποχρεώνονται οι άνεργοι να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες και ότι δεν ευθύνονται εκείνοι για το γεγονός ότι δεν βρίσκουν εργασία!

«Αν περάσει η πρόταση αυτή, που υιοθετεί την απόφαση του εφετείου Θράκης, θα προκληθεί ανατροπή κολοσσιαίων διαστάσεων στις εργασιακές σχέσεις. Η εισήγηση μετακυλίει στον εργαζόμενο το βάρος υπερημερίας του εργοδότη στις περιπτώσεις των παράνομων μαζικών απολύσεων» τονίζει ο καθηγητής Αρις Καζάκος, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και του σωματείου απολυμένων της Softex.

Στη Δικαιοσύνη κατέφυγαν περίπου 250 απολυμένοι της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων(ΔΕΚ), καθώς οι ομαδικές απολύσεις τους, πριν από αρκετά χρονια, κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές. Οι απολυμένοι διεκδικούν συνολικά αποζημιώσεις 12,3 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2003-2006, αλλά το εφετείο Θράκης απέρριψε το αίτημά τους με το επιχείρημα ότι προτίμησαν να μείνουν άνεργοι και να παίρνουν επιδόματα αντί να βρουν εργασία!

Μάταια υποστηρίζουν οι απολυμένοι ότι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εργασθούν αλλά δεν τα κατάφεραν μια και η περιοχή τους μαστίζεται από ανεργία (20%). «Οχι μόνο δεν αδρανήσαμε, αλλά με δικές μας προσπάθειες το Δημόσιο μας ενέταξε σε προγράμματα επιδοτώντας μας με 850 ευρώ μεικτά μηνιαίως, επικολλώντας μας ασφαλιστικές εισφορές...» αναφέρουν στην προσφυγή τους.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πάγια νομολογία, ο απολυμένος στερείται το δικαίωμα αποζημίωσης για μισθούς υπερημερίας μόνο στην περίπτωση που μένει «θεληματικά άνεργος, αποφεύγοντας αδικαιολόγητα και κακόβουλα να αναζητήσει άλλη εργασία». Αν επικρατήσει η νέα προσέγγιση του εισηγητή, τότε τα ελληνικά δικαστήρια, εν μέσω κρίσης, θα τιμωρούν διπλά τους εργαζόμενους, στερώντας από όσους απολύονται παρανόμως και το δικαίωμα αποζημίωσης, στην περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και συντηρούνται με τα επιδόματα-ψίχουλα του ΟΑΕΔ!

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κύριε αεροπαγίτα Δ. Κόμη... σας εύχομαι μια καλή θέση στα ελικόπτερα όταν αρχίσουν να πετάνε.
αν δεν έχετε θέση σε ελικόπτερο, έχετε σίγουρα καβατζώσει θέση σε κρεμάλα, από αυτές που θα στήσουμε για ΓΑΜΗΔΙΑ σαν και του λόγου σας.